ПОТПИСАНИ УГОВОРИ СА ТРИ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА О ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ПРОЈЕКАТА НА ПОДРУЧЈУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

680

Представници организација цивилног друштва потписали су данас уговоре о имплементацији пројекaта на подручју Источног Сарајева, чиме је озваничен почетак реализације одобрених пројеката у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану 2 (RеLОаD2).

Услове јавног позива, расписаног почетком марта, испуниле су три невладине организације са подручја града Источно Сарајево; и то Форум театар Источно Сарајево, Планинарско друштво „Гласинац“ Соколац и Фудбалски клуб „Соколац“ Соколац.

Пројекат „ИЗАЗОВИ ЗА МЛАДЕ“ – Сузбијање малољетничке делинквенције, који проводи Форум театар из Источног Сарајева, фокусиран је на промоцију здравог начина живота и подизање свијести о родној равноправности код дјечака и дјевојчица. Током имплементације пројекта, биће одржане едукације  о темама које имају велики друштвени значај, а везане су за род, идентитет и малољетничку делинквенцију, као стратегија за рјешавање важних животних проблема младих у периоду њиховог преласка у доба ране зрелости.

У Форум театру очекују да ће овај пројекат помоћи младима да  изграде вјештине које су потребне дјечацима и дјевојчицама за развијање здравих односа заснованих на родној равноправности.

„Овај пројекат ће развити различите механизме за активирање младих, кроз ваннаставне активности и активизам у клубу „ Е’ буди друг- ачији“, кроз креативне и едукативне радионице. Пројекат обухвата 160 ученика и ученица узраста од 14 до 15 година, из двије основне школе Источног Сарајева, те 10 младих средњошколаца, од 16 до 18 година“, наводе из Форум театра.

Пројектом „РОМАНИЈА ВИШЕ ОД ПЛАНИНЕ“, Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац, предвиђено је уређење једног од најатрактивнијих излетишта на Романији (видиковац „Црвене стијене“), односно, уређење пјешачких стаза, које ће бити додатно обезбијеђене металном сајлом и оградом, као и постављање клупа за одмор и корпа за отпатке.

Секретар Планинарског друштва „Гласинац“ Вера Мијатовић каже да ће у реализацију пројекта бити укључен већи број младих људи, али и грађани свих генерација, који ће, кроз различите едукативно- рекреативне садржаје у природи, добити и простор за стицање бројних вјештина, дружење, разоноду и забаву.

„Желимо да кроз пројекат у сарадњи са планинарским друштвима која дјелују на подручју града Источно Сарајево представимо све активности које би позитивно утицале и опредјелиле грађане да бораве у природи и чувају природна богатства која нас окружују, те да изграде  здрав и одговоран однос према природи“, навела је Мијатовићева, додајући да ће пројектом приоритетно бити обухваћено око 200 планинара са подручја Источног Сарајева који ће присуствовати такмичењу у планинарској оријентацији и планинарском походу.

Зоран Јововић, координатор пројекта „Афирмација фудбала за дјецу узраста од 6 до 15 година“, каже да ће овај пројекат обухватити сву дјецу са подручја општине Соколац, укључујући и дјецу с посебним потребама, која желе да се баве фудбалом.

„ Циљ пројекта је промоција фудбала као једног од најпопуларнијих спортова међу дјецом тог узраста, али, првенствено, и социјализација дјеце, дружење, па и забава. С обзиром на то да се пројекат реализује у мањој средини каква је Соколац, вјерујемо да ће бити много заинтересоване дјеце, а ово ће бити приступачно и доступно свима, и породицама слабијег материјалног стања, али и породицама које имају дијете с посебним потребама које желе да укључе у спортске активности“, рекао је Јововић.

Пројекти ће бити реализовани у наредних неколико мјесеци, средствима обезбијеђеним у оквиру програма RеLОаD2, уз суфинансирање Града Источно Сарајево.

RеLОаD2 је регионални пројекат који финансира Европска унија (ЕU), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (UNDP).