ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О АКТИВНОСТИМА НА ЗАШТИТИ КУЛТУРНО-ИСТОРИЈСКОГ И ПРИРОДНОГ НАСЉЕЂА

443

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и директор Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске Јасна Милешевић потписали су данас споразум о сарадњи којим су предвиђене заједничке активности на заштити  културно-историјских и природних вриједности на подручју Источног Сарајева.

Током данашњег састанка договорено је да једна од првих активности, у оквиру потписаног споразума, буде израда студије изводљивости за проглашење „Парка природе Требевић“.

Градоначелник Ћосић нагласио је да Градска управа Источно Сарајево овом иницијативом ни на који начин неће задирати у надлежности општина које имају територију на дијелу Требевића, те да је о овој теми недавно разговарао са начелницима општина Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево.

Ћосић је рекао да ће Градска управа Источно Сарајево, у оквиру својих надлежности, пружити сву потребну подршку у даљим активностима на овом пројекту, али и развоју Требевића уопште.

„Осим подршке развоју планинарске, путне инфраструктуре и промоцији ове планине, циљ нам је да ово подручје буде заштићено од прекомјерне стамбене градње са прецизно дефинисаним зонама у оквиру којих ће бити могућа градња одређених објеката и туристичких садржаја“, нагласио је градоначелник Ћосић, додајући да ће приходи који се буду остваривали на том подручју бити усмјерени у наставак развоја ове туристичке дестинације.

Директор Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске Јасна Милешевић нагласила је да ће тај завод пружити стручну помоћ, у складу са законима који регулишу ову област.

Предвиђено је да у наредном периоду буде формирана радна група коју ће чинити представници Градске управе и три градске општине, а студија изводљивости „Парка природе Требевић“ требало би да буде завршена до краја априла сљедеће године.