ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА И НИША

473

Градоначелници Ниша и Источног Сарајева, Драгана Сотировски и Љубиша Ћосић, потписали су данас у нишкој Градској кући споразум о успостављању сарадње два града којим ће бити ојачане везе на нивоу градских управа, као и у области културе, спорта, туризма и невладиног сектора.

Ћосић је изјавио Срни да ће најтеже бити, а на чему се мора радити, јачати привредне везе Источног Сарајева и Ниша, те додао да су договорени заједнички наступи на сајмовима, реализација развојних, међународних и прекограничних пројеката.

„Након свих спроведених процедура које су подразумјевале сагласност скупштина Источног Сарајева, те оних у Србији која је обухватала и сагласност Владе, јер тако код њих закон налаже, јутрос смо потписали споразум о сарадњи, односно братимљењу ова два града, као највећег облика сарадње који може бити постигнут“, рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, потписивању сарадње претходио је велики број контаката службеника градских управа који су били у претходном периоду, те братски односи општина Пантелеј и Источна Илиџа, Црвени Крст и Пале.

„Традиција и везе између институција ова два града постоје, као што постоје добри односи и родбинска повезаност људи из Ниша и Источног Сарајева. Овај споразум продубљује све везе које смо до сада имали и намеће нам обавезу да још више институционално радимо“, рекао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева је подсјетио да овај град прошле године потписао споразум са Новим Садом, те изразио задовољство што је град на чијем је челу препознат као град са којима дрги желе успоставити братску и партнерску сарадњу.

„То много значи у позиционирању града Источно Сарајево према осталим градовима и општинама у окружењу“, истакао је Ћосић, те додао да је Ниш један од три највећа града у Србији.

Потписивању споразума присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

/Срна/