ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ СА ПРОИЗВОЂАЧИМА МЛИЈЕКА – ЗА МЉЕКАРЕ 50.000 КМ ИЗ ГРАДСКОГ БУЏЕТА

396

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и директор Аграрног фонда Ивана Новаковић потписали су данас са представницима соколачког Удружења произвођача млијека и млијечних производа „Благо Романије“ Споразум о сарадњи којим је предвиђена финансијска подршка од 50.000 КМ.

Ћосић је рекао да је Градска управа препознала потенцијал у произвођачима млијека са Сокоца који су прошле године произвели више од пет милиона литара млијека.

„Општина Соколац, са више од 600 километара квадратних површине располаже значајним пољопривредним потенцијалима и том површином располажу вриједни домаћини, који се, углавном, баве сточарством. Градска управа је прије мјесец дана остварила контакт са Удружењем произвођача млијека Благо Романије, које броји 197 чланова“, рекао је Ћосић.

Он је рекао да је ових 50.000 КМ недовољно, али да је и у претходном периоду око 28.000 КМ помоћи дато за пластеничку производњу, као и да ће у наредном периоду за укупну помоћ пољоприврдницима бити издвојено око 30.000 КМ.

„За 2023. и 2024. годину биће издвојено још више средстава за подршку овом удружењу, јер се ради о људима који на организован начин производе млијеко и дају га у откуп“, рекао је Ћосић новинарима.

Директор Аграрног фонда Ивана Новаковић рекла је да ће овај фонд, уз подршку града Источно Сарајево, пружати подршку произвођачима млијека и у наредном периоду.

„У наредном периоду ћемо се трудити да та средства буду повећана“, рекла је Новаковић.

Предсједник Удружења произвођача млијека и млијечних производа „Благо Романије“ Саша Капор изразио је захвалност градоначелнику Источног Сарајева, који је препознао њихове проблеме и потребе.

„Пољопривредници су у веома незахвалној ситуацији због пораста цијене енергената и дошло је до фазе да је у питању опстанак произвођача млијека“, рекао је Капор.

Он је истакао да ће град Источно Срајево ове године за све чланове Удружења платити млијечне картоне.

„За нас је то велики подстицај, јер то дође на наплату у периоду када иначе имамо доста издатака, кошевина, жетва…“, рекао је Капор и додао да је изузетно ниска откупна цијена млијека, због чега пољопривредници смањују сточни фонд.

Капор је нагласио да је уз најављену подршку града и Аграрног фонда могуће одржати производњу.

/Срна/