ПОТРЕБНО ИЗГРАДИТИ ЈОШ ЈЕДНУ ОСНОВНУ ШКОЛУ У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

483
фото: Филтер

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и начелник Источног Новог Сарајева Јован Kатић констатовали су данас да се наставни процес у овој регији одвија добро и да је потребно проширити капацитете изградњом још једне основне школе у Источном Новом Сарајеву.

“Kонстатовали смо да нема проблема када је ријеч о ширењу вируса корона. У цијелој Републици Српској, па тако и овдје, у вријеме пандемије није дошло до ширења вируса у школама, што је знак да се поштују све мјере и да је ситуација у школама под контролом”, рекла је Тривићева новинарима након састанка.

Она је додала да је на састанку разговарано и о припремама за наредну школску годину, те одређеним инвестицијама и пројектима у области образовања и културе.

“Ћосић је најавио потребу изградње још једне основне школе с обзиром на прилив и број дјеце која се уписују у основне школе, што је један од позитивних примјера демографске политике развоја града Источно Сарајево скупа са општинама у његовом саставу”, рекла је Тривићева.

Она је навела да је договорено да град Источно Сарајево пошаље елаборат о оправданости изградње нове школе, а да ће Влада Републике Српске усмјерити инвестиције у овом правцу, јер за тим има потребе.

Тривићева је напоменула да је изградња позоришта у току и да се завршетак очекује до краја полугодишта наредне године.

“Видјећемо, према елаборату, када објекат буде завршен на који начин ће пословати ова јавна установа у којој ће радити кадар који ће осмишљавати квалитетан програм у области културе с циљем развоја културе у Источном Сарајеву”, рекла је Тривић.

Ћосић је рекао да је на састанку било ријечи о горућим проблемима и активностима које се реализују у Источном Сарајеву.

“Ми имамо предност у Републици Српској јер смо град који у саставу има општине и на тај начин заједнички боље функционишемо и боље наступамо према свим институцијама, у првом реду према институцијама Републике Српске”, нагласио је Ћосић.

Он је додао да ће општина Источно Ново Сарајево, заједно са Градом, сачинити елаборат оправданости изградње нове основне школе јер је постојећа школа превазишла капацитете у односу на број ученика.

Ћосић је изразио наду да ће нова школа бити отворена идуће године, као и да ће врло брзо бити завршено позориште.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о Гимназији Источна Илиџа и да ће ресорно министарство и Влада помоћи да се и овај пројекат реализује.

Ћосић је нагласио да се уписна политика у средње школе у овом граду прилагођава потребама тржишта рада. “Радимо ових дана анализу о потребама и стању на тржишту рада како би се уписна политика прилагодила потребама. На јесен ћемо изаћи са подацима”, појаснио је Ћосић.

Kатић је рекао да је на састанку разговарано о образовању и инфраструктурним пројектима које општина заједно са Градом и институцијама Републике Српске треба да реализује.

Он је најавио да ће до краја мјесеца бити расписан јавни позив за изградњу новог обданишта.

“Припремамо изградњу нове основне школе, а општинска управа је обезбиједила локацију и обезбиједиће сву инфраструктуру. У току су припреме за израду главног пројекта који би био основ за изградњу нове школе која је пријеко потребна становницима Источног Новог Сарајева”, рекао је Kатић.

Он је појаснио да Основна школа “Свети Сава” има капацитет 650 ученика, а да данас наставу у тој школи похађа 1.150 ђака, због чега је она постала тијесна.

Kатић је увјерен да ће до средине наредне године бити потпуно завршено ново позориште и да ће општина моћи да се похвали и овим здањем, заједно са Градом Источно Сарајево.

/Срна/