ПОЧЕЛИ „ДАНИ ДУШКА ТРИФУНОВИЋА“

295

Концертом једне од најпопуларнијих вокалних солисткиња и интерпретатора етно и духовне музике Данице Црногорчевић синоћ је на Палама почело обиљежавање манифестације „Дани Душка Трифуновића“, коју у част овог књижевника, пјесника и телевизијског аутора, организује локални Културно-спортски центар.

Директор Културно-спортског центра Пале Славка Брезо рекла је новинарима да ће манифестација, која се одржава 16. пут, трајати до сриједе, 14. септембра, те да је концерт одржан и поводом крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

Она је додала да је за сутра планиран програм „Буквално тако“, а учествују писци Тоде Николетић, Радинко Крсмановић, Аћим Тодоровић и Горан Врачар.

„Биће и додијељене награде Душко Трифуновић за афирмацију српске културе и књижевности’, истакла је Брезова.

Црногорчевићева је изјавила да је први пут на Палама и да јој је изузетна част што је заједно са публиком могла да подијели љубав према духовној, традиционалној музици.

Она је захвалила на гостопримству јер се осјећа као код своје куће, а, како каже, то се може доживјети само у Републици Српској.

Црногорчевићева је рекла да јој је драго што се људи враћају Цркви, вјери, традицији.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је концерт најбољи поклон за грађане поводом славе и Дана града.

„То је показатељ да овај град, мјесто, општина окупља добре људе, пријатеље и да ће увијек сви заједно прослављати“, рекао је Ћосић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је Даници што је дошла, те да према њој сви имају велико поштовање, што се могло видјети по интересовању публике.

„Надам се да ћемо сарађивати и организовати овакве концерте на отвореном“, рекао је Југовић и додао да ће општина Пале увијек дати подршку сличним манифестацијама.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево. Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање сарајевске рокенрол школе.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су: „Бијело дугме“, „Индекси“, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006. године. Сахрањен је у Сремским Карловцима.

/Срна/