ПОЉОПРИВРЕДНИ ФАКУЛТЕТ ОБИЉЕЖИО 82 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА И 28 ГОДИНА РАДА У ОКВИРУ УНИВЕРЗИТЕТА

349

Додјелом диплома дипломираним студентима првог и другог циклуса и награда појединцима, Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је данас 82 године постојања и 28 година рада у оквиру Универзитета.

Декан Весна Милић подсјетила је да је Пољопривредни факултет почео са радом 1940. године у Сарајеву, а да је 1. децембра 1994. године наставио рад у оквиру Универзитета у Источном Сарајеву.

Милићева је новинарима у Источном Сарајеву изјавила да је у овој школској години дипломирало 29 студената на Студијском програму Пољопривреда, 27 студената на Студијском програму Шумарство, док је шест студената завршило мастер студије на Пољопривреди, а један на програму Шумарство.

„Наши дипломци раде у пољопривредним апотекама, на пољопривредним добрима, институтима и у локалним заједницама при аграрним фондовима. Осим тога, Министарство пољопривреде издваја одређена средства која свршени студенти пољопривреде могу да добију за покретање сопсвеног бизниса, односно формирање сопствених пољопривредних добара“, навела је Милићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић подсјетио је на специфичност Пољопривредног факултета који функционише на четири локације – у Источном Сарајеву, Бијељини, Власеници, а од ове године и у Требињу.

„То изискује напоре наставника и сарадника који изводе наставу на овим студијским програмима и сви у Универзитету подржавамо оно што ради Пољопривредни факултет“, рекао је Кулић.

Кулић је напоменуо да је у посљедње вријеме повећан број уписаних студената на Пољопривредни факултет, те да професори и асистенти на овом факултету преносе студентима знања за живот послије школовања.

„Сада је на њима, али и на нама и институцијама Републике Српске, да задржимо студенте који су овдје завршили јер просперитет Републике Српске зависи од младих који завршавају студије на два јавна универзитета у Републици Српској“, нагласио је Кулић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да су се локалне заједнице у оквиру града трудиле да обезбиједе адекватне услове за живот и студирање младих, као и да ће се у будућности потрудити да дипломирани студенти дођу до посла.

„Увјерен сам да млади човјек, уколико ради на себи, има могућности да успије. Сигуран сам да сте ви генерација која ће бити боља од нас, а срећни смо што сте имали прилику да студирате у нашем граду“, навео је Ћосић.

Студент генерације на Пољопривредном факултету била је Драгица Гаговић са просјеком оцјена 9,72, која је истакла значај Пољопривредног факултета који је, како је рекла, егзистенцијални стуб, о чему се треба подизати свијест.

„Да имам могућност да се вратим четири године уназада, сигурно бих ушла у исти амфитеатар и радила исти пријемни испит. Сада сам насликала једну лијепу животну фотографију, коју још не планирам да уоквирим“, истакла је Гаговићева.

У оквиру обиљежавања Дана Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву уручене су награде радницима факултета, као и повеље „др Ђојо Арсеновић“ за најуспјешније студенте.

/Срна/