ПРЕДЛОЖИТИ ВЛАДИ МЈЕРЕ ЗА ПОМОЋ СЛИЈЕПИМ ЛИЦИМА

352

Савез слијепих Републике Српске покушаће да уз помоћ Владе Српске пронађе начин за заштиту ове рањиве друштвене групе и ублажавање посљедица високе инфлације и економске кризе која додатно утиче на њихов економско-социјални положај, рекао је предсједник Савеза Бранко Сузић.

Наводећи да Савез слијепих Републике Српске тренутно има 1.923 члана, Сузић је рекао да је потребно обезбиједити додатна финансијска средства за побољшање њиховог тешког материјалног положаја.

„Очекујемо и подршку у раду локалним организацијама, које су на неки начин запостављене и дио њих је пред гашењем због изостанка подршке од локалне заједнице, те нам је жеља да и то питање афирмишемо“, рекао је Сузић новинарима у Источном Сарајеву.

Он је навео да је на сједници Управног одбора Савеза слијепих Републике Српске данас разматран полугодишњи извјештај о раду и финансијски извјештај, те да има још много питања која треба разматрати, међу којима је и запољшавање ове категорије становништва.

Сузић је додао да је било ријечи и о програмским активностима и о обиљежавању 30 година рада и постојања републичког Савеза слијепих у октобру.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево Јовица Мијатовић рекао је да тренутно имају 168 чланова из свих шест градских општина, те да имају много проблема, који су додатно усложњени тренутном економском ситуацијом и поскупљењима.

Он је додао да се труде да те проблеме ријеше на најбољи начин, али су им могућности ограничне.

Према његовим ријечима, финансијску помоћ им пружа град Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново.

„Да имамо већу финансијску подршку радили бисмо и више, а проблеми нашег чланства су углавном социјалне природе. Огроман број њих живи јако тешко, али надамо се да ћемо имати разумијевања надлежних како бисмо бар у некој мјери нашим члановима ублажили проблеме“, истакао је Мијатовић.

Он је напоменуо да је за организације као што је ова, која штити интересе једне од рањивих друштвених група, потребно знатно више финансијских средстава.

„Ми морамо да платимо радника који обавља административно-техничка питања без кога наше удружење не може да ради. Ту су и трошкови за режије и нама остаје мало финансијских средстава да бисмо реализовали неке активности“, указао је Мијатовић.

Он је додао да у оквиру аплицирања са одређеним пројектима реализују социјално-хуманитарне активности за чланство, као и различите едукације.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић, који је присуствовао сједници Управног одбора Савеза слијепих, рекао је да ова локална заједница подржава рад Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево и на годишњем нивоу издваја око 3.600 КМ.

„Ова организација је једна од најбоље организованих у нашој општини, али и граду Источно Сарајево и јако добро функционишу. Имамо добру сарадњу и ми смо ову организацију прогласили од општег значаја и сваке године се у буџету средства планирају за њих“, истакао је Ђокановић.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности града Источно Сарајево Љиљана Лиздек рекла је да су упознати о раду Градске организације слијепих и слабовидих, а да је ова сједница била прилика да се додатно упознају о свим текућим проблемима.

Она је нагласила да ће сходно могућностима у наредном периоду покушати да издвоје више средства за рад Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево.

„Они учествују активно на пројектима који су предвиђени за организације цивилног друштва, односно невладин сектор и желим да похвалим њихов рад. Ми ћемо са аспекта градске управе наставити да их подржавамо“, истакла је Лиздекова.

Љубинко Ребић који представља регију Семберије и Бирча истиче да имају око 250 чланова, наводећи да су уобичајени проблеми слијепих лица у свим регијама, а посебно су изражени у образовању, запошљавању, социјално-хуманитарној подршци на чему је тренутно посебан акценат.

Члан Управног одбора међуопштинске организације Савеза слијепих Приједор Слађана Миљевић рекла је да организација броји око 150 чланова, а да је од проблема посебно изражена незапосленост код млађих људи, недостатак адекватне асистенције по питању школовања и слично.

„Посебно је изражено сиромаштво које је евиденто због новонастале економске кризе. Популација слијепих је специфична, јер је чуло вида једно од најважнијих и јако је тешка генерално ситуација“, напоменула је Миљановићева, додајући да је недостатак финансијских средстава увијек главни проблем.

/Срна/