ПРЕДСТАВА „СЕДМИ ДАН“ 15. И 16. МАРТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

614

Позоришна представа „Седми дан“, рађена према тексту књижевника Горана Врачара и његовог истоименог романа, чије је премијерно извођење заказано за понедјељак, 15. март, у Источном Сарајеву, у оквиру обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба, говори о универзалности.

Редитељ представе Александар Лазић рекао је у Источном Сарајеву да је ријеч о пројекту са специјалним везама Републике Српске и Србије, иза којег су стали национални театри у Београду, Новом Саду и Бањалуци.

„Одавде, из Источног Сарајева, креће једна велика прича која може да направи свима нама не само велики и важан међудржавни контакт у специјалним везама Републике Српске и Србије, већ да буде почетак једне велике ствари која ће се догађати у наредним временима“, истакао је Лазић на конференцији за новинаре поводом премијере представе.

О самом комаду Лазић није желио да говори, већ је позвао публику да у што већем броју погледа представу како би заједно растумачили елементарне односе у Врачаревој драми и запитали се колико је важан тај идеалистички поглед на свијет у којем не постоји убиство и шта се дешава на земљи гдје се мушкарци и жене не договарају.

„Тај асоцијативни низ који сам хтио редитељским поступком да направим јесте управо то да постоји могућност помирења у страшним мушко-женским односима, да су ти наши прародитељи Адам и Ева можда могли да прескоче ту јабуку“, рекао је Лазић, који и игра у представи.

Врачар је рекао да је Културни центар Источно Ново Сарајево продуцент представе „Седми дан“, те да је Лазић, који већ два и по, три мјесеца интензивно ради на постављању представе на позоришне даске, урадио драматизацију.

„Морам нагласити Борка Мочевића, који је урадио ванвременску сценографију, зато и мислим да је он једини могао да уради тај посао за овакав текст, а ту је и Нинослав Адемовић, који је урадио музику која ме је подсјетила на Кармину Бурану“, рекао је Врачар.

Према његовим ријечима, подршку за постављање ове представе дали су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале, те Представништво Републике Српске у Београду, Амбасада Србије у БиХ, као и Факултет драмских уметности у Београду.

„Глумци уредно и марљиво вјежбају, припремају се на пробама. Представа Седми дан ће у понедјељак да оживи, а надам се да ће живјети још годинама“, поручио је Врачар.

Директор Културног центра Источно Ново Сарајево Младен Јанковић рекао је да је, због поштовања епидемилошких мјера, у слободној продаји 50 улазница по цијени од 10 КМ за премијеру представе која ће бити одржана у овој установи.

Према његовим ријечима, наредног дана, премијера је у Културном центру Пале, а у сриједу, 17. марта, у Културном центру у Зворнику.

Све представе почињу у 19.00 часова.

Јанковић је навео да ће се ова представа играти 26. марта у Београду, 29. марта у Крушевцу, 2. априла у Српском народном позоришту Нови Сад, 8. априла у Бањалуци, а 15. априла у Нишу.

/Срна/