ПРЕДСТАВНИЦИ ГРАДСКЕ УПРАВЕ ОДАЛИ ПОЧАСТ ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ И ВИДОВДАНСКИМ ХЕРОЈИМА

833

Представници Градске управе Источног Сарајева одали су данас почаст припадницима „Младе Босне“ у Сарајеву и положили вијенац на споменик Гаврилу Принципу у Градском парку у Источном Новом Сарајеву.

Замјеник градоначелника Слободан Амовић положио је вијенац испред Капеле видовданских хероја на српском православном гробљу Светих архангела Михаила и Гаврила у Сарајеву.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман и в.д. начелника Одјељења за општу управу Никола Вујичић данас су, поводом обиљежавања 28. јуна – Видовдана, положили вијенац на споменик Гаврилу Принципу у Градском парку у Источном Новом Сарајеву и одали почаст овом српском хероју.

Представници Градске управе Источног Сарајева сваке године обиљежавају Видовдан, у знак сјећања на Гаврила Принципа и хероје „Младе Босне“, који су се борили за слободарске идеје и ослобађање од тадашње окупаторске власти.

На Видовдан, 28. јуна 1914. године, члан „Младе Босне“ Гаврило Принцип извршио је у Сарајеву атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда, а од посљедица случајног рањавања преминула је и његова супруга.

Сарајевски атентат послужио је аустроугарским властима за напад на Србију, чиме је почео Први свјетски рат.