ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ГУСКОВЕ О РУСКОЈ ПОЛИТИЦИ ПРЕМА БАЛКАНУ

256

Књига „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995“ академика Јелене Гускове представљена је синоћ на Палама, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Гускова је истакла да се више од 50 година бави Балканом и историјом југословенских народа, а овом књигом је жељела да одговори на питање са којим се често сусретала – зашто Русија није помагала Србима, својој браћи на Балкану када им је било најтеже, у деведесетим годинама прошлог вијека.

„То сам питање стално слушала када год сам од 1991. године долазила овдје. Сви су очекивали да добију помоћ Москве, међутим и код нас је било издајништва, и то министра иностраних послова и предсједника државе“, објаснила је Гускова.

Она је прецизирала да се њена најновија књига бави периодом када су на челу Русије били Михаил Горбачов и Борис Јељцин.

„Књига је заснована на архивској грађи, пуно података сам добила од Министарства иностраних послова, а дио материјала је из београдског Архива“, додала је Гускова.

Гускова, која је члан САНУ и АНУРС, изразила је наду да ће будуће генерације историчара продужити њено истраживање, можда и на неким новим материјалима.

Говорећи о књизи „Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995“, декан Филозофског факултета у Палама Драга Мастиловић указао је на чињеницу да је она резултат деценијског систематичног истраживања академика Гускове, у којем је користила и властито искуство током учешћа у мисији УНПРОФОР-а.

Мастиловић је за Гускову рекао да је један од најбољих познавалаца југословенске кризе. „У књизи је освијетлила фазе спољне политике према Балкану СССР-а у посљедњим годинама његовог постојања и првим годинама Русије, у вријеме владавине Горбачова и Јељцина“, навео је Мастиловић.

Он је истакао важност што је за писање књиге Гускова користила архивску грађу.

„Посебно је важно што освјетљава за нас збуњујуће понашање руске дипломатије у наведено вријеме југословенске кризе“, закључио је Мастиловић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је привилегија да се на дан када Универзитет обиљежава 30 година постојања промовише књига уваженог академика Гускове, освједоченог пријатеља српског народа у Републици Српској и Србији.

/Срна/