ПРЕДСТАВЉЕНА НАТАЛИЈИНА РАМОНДА

444

У холу Градске управе Источно Сарајево данас је представљена Наталијина рамонда, цвијет који се носи на реверу у знак сјећања на жртве Првог свјетског рата.

Постављање јавне инсталације Наталијине рамонде у оквиру обиљежавања Дана побједе у Првом свјетском рату организовали су Центар за културу и информисање Источне Илиџе у сарадњи са професорима и члановима секције „Туристички потрошач“ Средње школе „28. јуни“ из Источног Новог Сарајева.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је присуствовао презентацији, рекао је да је Градска управа подржала обиљежавање овог битног датума, који се у Србији празнује као државни празник од 2012. године.

„Ово је Дан побједе и дан страдања који на најбољи начин симболизује цвијет Наталијине рамонде украшен Албанском споменицом. Албанска споменица изнад цвијета симболизује васкрсење, а то је оно што је урадила српска војска након што је прошла голготу преко Албаније и повратка са Крфа преко Кајмакчалана“, изјавио је Ћосић новинарима.

Он је додао да се за Наталијину рамонду каже да је цвијет феникс и да управо у томе постоји симболика.

Наставник туристичке групе предмета у Средњој школи „28. јуни“ Миланка Михајловић рекла је да ученици знају много о овој теми, јер су урадили 70 одсто овог пројекта.

„Ми смо одабрали рад на Наталијиној рамонди зато што је то дио наше историје, а наставак наше приче је колико је Срба са простора Републике Српске, односно БиХ, било у албанској голготи“, истакла је Михајловићева.

Директор Центра за културу и информисање Источне Илиџе Божидар Новаковић рекао је да су ове године први пут учествовали у организовању обиљежавања овог датума, те изразио наду да ће то постати традиција.

„Трудићемо се да у наредном периоду укажемо на значај 11. новембра, који је можда у одређеној мјери сада и запостављен“, навео је Новаковић.

Ученица четвртог разреда Средње школе „28. јуни“ Теодора Иконић изразила је задовољство што је имала прилику да учествује у овом пројекту.

Она је напоменула да је у пројекту учествовало пет ученика који су припремили одређене рецитације, као и ликовне радове, а цвијет су сами израдили.

Дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се 11. новембра, када су силе Антанте у Француској потписале примирје са НЈемачком, чиме је 1918. године завршен Велики рат.

/Срна/