ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ МИЛОРАД ДОДИК ПОСЈЕТИО ГРАДСКУ УПРАВУ ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА

777

Град Источно Сарајево је истински бедем Републике Српске, а тај бедем не би био толико тврд да нема подршке институција Републике, изјавио је градоначелник Љубиша Ћосић. Након разговора са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, ком су присуствовали и начелници општина у саставу града, Ћосић је рекао да је, осим Бањалуке, Источно Сарајево једини град у Републици Српској који има сједиште институција Републике, које ће наставити да се развијају у овом граду.

„Битна порука са данашњег састанка јесте порука заједништва. Не постоји то политичко увјерење које може да нас раздвоји у намјери да развијамо овај град, да људима који су прије псољедњег рата развијали Сарајево, пружимо шансу да развијају други, а то је Источно Сарајево“, истакао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева рекао је да су локални избори прошли, те да граду, али и општинама у његовом саставу предстоји рад.

„Рад је испред нас и управо у томе, и свих претходних година и данас, највећа подршка општинама у саставу града била је Влада Републике Српске и сви они који представљају Републику, на челу са предсједавајућим Додиком“, нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, са Додиком је разговарано о битним инфраструктурним пројектима који треба да се наставе кроз други инвестициони циклус равоја града Источно Сарајево.

„Разговарали смо о томе како да заштитимо и даље унапређујемо најважнија обиљежја града, а то су Универзитет у Источном Сарајеву, Болница Србија, те Јахорина“, рекао је Ћосић и додао да ће се водити рачуна о равномјерном развоју града.

Он је навео да је са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ разговарано и о подршци привреди Источног Сарајева.

„Додик нас је упознао о томе да у наредне двије године можемо да рачунамао и да креирамо пакет који се односи на подршку постојећим, али и новим привредним субјектима који треба да запосле људе на подручју града Источног Сарајева“, истакао је Ћосић.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је, након састанка са градоначелником Источног Сарајево Љубишом Ћосићем и начелницима општина које чине град, поручио да за изградњу капиталних пројеката неће изостати подршка институција Републике Српске.

Он је истакао да је током сусрета било ријечи о подршци новом привредном развоју, те је да без снажне подршке државе, односно Владе Републике Српске и општина, немогуће мотивисати улагаче у неке мање развијене локалне заједнице.

Додик је појаснио начин транзиције власништва у локалним предузећима и истакао да ће се у Источном Сарајеву наставити градити инфраструктура.

„Вјерујемо да можемо да Компензациони фонд, за којим престаје потреба за нелико мјесеци јер јењава криза изазвана епидемијом вируса корона, преусмјерити у Развојни фонд, те да то може бити износ до 500 милиона КМ за подршку овом начину изградње привредних субјеката“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће Влада Републике Српске подржати потпуну реконструкцију пута од Источног Сарајева до Зворника, ријешити све „црне тачке“ путем изградње треће траке или на други начин.

„Дио реконстукције пута преко Романије ће у наредне двије године бити завршен. И са једне и са друге стране иде трећа трака што ће битно утицати на проток саобраћаја и ријешити проблеме на том плану“, рекао је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је истакао да ће бити настављено улагање у Олимпијски центар „Јахорина“ и изазио задовољство што је и у условима пандемије ова олипмпијска љепотица биљежи експанзију турзима.

„Вјерујемо да смо учинили прави потез. Остаје да завршимо још годндолу од Пала и гондолу из Источно Сарајева до Јахорине, Олимпијског центра, са неколико стајних тачака које ће имати посебне своје садржаја“, рекао је Додик.

Он сматра да је у Источном Сарајеву заокружена прича око здравственог сектора те да ће се јачати кадровски Болница „Србија“.

„Мислим да смо највећи дио оног што је било неадекватно ријешили изградњом нове болнице. Идеја коју сам раније чуо да стари дио болнице, односно зграде које су биле изграђене прије 100 година евентуално адаптирају за потребе боравка старијих лица која ће истовремено имати и близу здравствену заштиту“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће за мјесец дана бити одржан састанак сличног формата као данас, са тим да ће му присуствовати и представници релевантих институција Републике Српске.

/Срна/