У ГРАДУ ИСТОЧНО САРАЈЕВО ПОСТОЈИ ПРОБЛЕМ ПРАВНЕ ПРИРОДЕ КОЈИ НИЈЕ ДЕФИНИСАН ЗАКОНОМ

968

Како би јавност била упозната са правном проблематиком у којој се налази Град Источно Сарајево и како би политичке конотације биле замијењене суштинским чињеницама и истином, објављујемо саопштење за јавност.

Познато је да је УСВАЈАЊЕМ НОВОГ Закона о Граду Источно Сарајево утврђен НЕПОСРЕДАН НАЧИН ИЗБОРА ГРАДОНАЧЕЛНИКА.

Начин избора градоначелника није споран, међутим, треба подсјетити да Закон није предложило Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске, што би било логично, него је Закон предложен од стране клуба посланика једне политичке партије – СНСД-а.

С обзиром на чињеницу да је Народна скупштина Републике Српске „по хитном поступку“ усвојила Закон који није дефинисао најважнија питања,  данас, очигледно, плаћамо „данак“ таквој журби и хитности.

Наиме, усвојено рјешење представља асиметричан избор одборника и градоначелника (посредан и непосредан), што је сигурно лоше рјешење.

Актуелни сазив Скупштине града је конституисан у марту 2017. године, функционише и одржава сједнице све до конститутивне сједнице новог сазива која се очекује током мјесеца марта 2021. године.  Градоначелник је, такође, изабран 9.3.2017. године на период трајања мандата Скупштине града.

Логично би било да нови сазив Скупштине града и нови градоначелник ступе на дужност истовремено, што сада, нажалост, није правно уређено.

Тачно је да регулатива која уређује питање примопредаје дужности начелника и градоначелника предвиђа да то буде урађено „осам дана од дана потврђивања мандата“,  али се  у овом случају (у специфичној ситуацији коју имамо у граду Источно Сарајево, а коју немају други градови и општине) не може намјерно игнорисати чињеница да нису истекли  мандати актуелног градоначелника и Скупштине града, односно, да њихов мандат траје до марта 2021. године.

Због ове правно нејасне ситуације, која није дефинисана Законом о граду Источно Сарајево, а коју је Градска управа препознала још прије два мјесеца, упућена су, током новембра, два дописа ЦИК-у БиХ и прије неколико дана Народној скупштини Републике Српске од којих је затражено тумачење ове специфичне ситуације.

До овог тренутка није стигао одговор, нити било какав став институција о овом питању.

Посебно је важно истаћи чињеницу да је ово искључиво питање функционисања институције Града Источно Сарајево, а не питање останка на власти  мјесец, два или три, како се негдје спекулише.

Треба истаћи да, нажалост, постоји могућност да, због правних нејасноћа и недоречености, дође до најлошијег сценарија, који нико од нас не жели, те да Град Источно Сарајево буде блокиран са аспекта заступања и овлашћења.

С тим у вези, Градска управа одбацује негативне квалификације и инсинуације сваке врсте о овој теми, осим да је проблем искључиво правне природе, а да је настао због специфичне ситуације која није дефинисана законом.

Градска управа ће учинити све да ова локална заједница функционише и испуњава обавезе и задатке из своје надлежности, како се актуелна проблематика не би одразила на грађане Источног Сарајева, као ни на правна и физичка лица која су у пословном односу са Градом Источно Сарајево.

ГРАДСКА УПРАВА