ПРИЈЕМ КОД КОРОМАНА ЗА УЧЕСНИКЕ 23. „ЛУТ ФЕСТА“

283

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман приредио је данас свечани пријем поводом почетка 23. Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест“, у част Позоришта лутака „Пинокио“ из Београда, који слави 50 година постојања.

Короман је у своје и у име градоначелника ЛЈубише Ћосића, поздравио ентузијазам, напоре и професионализам „Форум театра“, организатора „Лут феста“ који већ 23 године истрајава на мукотрпном пројекту афирмације и развоја, луткарства на радост најмлађих овог града, али и културе у цјелини, што се односи и на међународне фестивале документарног филма и поезије за дјецу.

Он је изразио увјерење да ће отварањем Народног позоришта у Источном Сарајеву доћи до пуне афирмације културне дјелатности.

Представник општине Источно Ново Сарајево Александра Матић Тадић, у име начелника Јована Катића, уручила је пригодан поклон директору „Пинокија“ Владану Ђурковићу, честитајући му јубилеј 50 година успјешног рада овог луткарског позоришта.

Позориште лутака „Пинокио“ из Београда представом „Бајка о зачараној љепотици“ отвориће вечерас у 18.00 часова 23. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2022“ Источно Сарајево, најстарији фестивал за дјецу у Републици Српској, чији је организатор „Форум театар“ Источно Сарајево.

На фестивалу, који ће трајати до 30 септембра, учествују позоришта из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ, Бугарске, Естоније и Израела.

У оквиру такмичарског и пратећег програма биће реализовано 20 програма, луткарске представе, мастер клас предавања, креативне луткарске радионице и промоције књига.

Фестивал су финансијски подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа и Град Зворник.

Медијски спонзори су Новинска агенције Републике Српске и РТРС.

/Срна/