ПРОГРАМ ОБИЉЕЖАВАЊА 25 ГОДИНА ОД ЕГЗОДУСА САРАЈЕВСКИХ СРБА

398

На основу Програма обиљежавања значајних историјских догађаја од републичког значаја у 2021. години, поштујући Закључке Републичког штаба за ванредне ситуације, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, 16. марта 2021. године (уторак) на Сокоцу биће обиљежен историјски догађај од републичког значаја  „Егзодус сарајевских Срба 1996. године“,према сљедећем програму:

Војничко гробље „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу

  • 12.00 часова – помен погинулим борцима Војске Републике Српске
  • 12.10 часова – полагање вијенца и цвијећа на спомен-крст

Манастир Светог Георгијa на Равној Романији

  • 13.00 часова – парaстос погинулим борцима

Програм ће бити реализовануз присуство представника институција Републике Српске, руководства Града Источно Сарајево и општина у саставу града, представника невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука.

У организацији Града Источно Сарајево и Културног центра Источно Ново Сарајево, у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву, 25 година од егзодуса сарајевских Срба биће обиљежено 15. и 16. марта 2021. године.

У понедјељак, 15. марта, планирана је премијера позоришне представе „Седми дан“ у продукцији Културног центра Источно Ново Сарајево, по тексту Горана Врачара и у режији Александра Лазића. Премијера представе заказана је за 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У уторак, 16. марта, представа „Седми дан“ биће премијерно одиграна и на Палама, у Културом центру, са почетком у 19.00 часова.

Истог дана (16. март) у Културном центру Источно Ново Сарајево у 19.00 часова биће уприличено отварање изложбе фотографија „Одбрана – Егзодус – Опстанак“ и Свечана академија у чијем ће програму учествовати студенти Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. На Свечаној академији предвиђено је обраћање градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића и предсједника Скупштине града Мирослава Лучића.

Напомена: Програм обиљежавања 25 година од егзодуса сарајевских Срба биће одржан уз поштовање епидемиолошких мјера донесених због епидемије вируса корона.