ПРОИЗВОДИ „МОФАС-а“ МОГУ НАЋИ МЈЕСТО НА ЗАПАДНОЕВРОПСКОМ ТРЖИШТУ

733

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да подржава протест радника предузећа „МОФАС“ из овог града, наводећи да је ријеч о предузећу које има тржишни простор и чији производи могу наћи своје мјесто на западноевропском тржишту.

Ћосић сматра да је проблем у пословању „МОФАС-а“ власничка структура, у којој страни инвеститори имају 51 одсто, а Влада Републике Српске 49 одсто, што према његовом мишљењу, није дало адекватан резултат.

„Мислим да представници Министарства привреде и предузетништва Републике Српске морају успоставити контакт са већинским власницима и договорити да се у што скоријем року настави производња у МОФАС-у„, нагласио је Ћосић.

Према Ћосићевој процјени, према ономе што се може видјети из биланса стања, имовина „МОФАС-а“, заједно са машинама, опремом и земљиштем вриједи више од 20 милиона КМ, а обавезе која ова фирма има, прије свега према правним лицима су негдје између два и три милиона КМ, што је показатељ да ово предузеће има будућност.

„Град Источно Сарајево ће апсолутно стати иза радника МОФАС-а, подржаћемо их јер гашењем овог предузећа гаси се металска индустрија на подручју Источног Сарајева“, поручио је градоначелник Ћосић.

Он је рекао да се у архиви општине Источно Ново Сарајево и града Источно Сарајево налазе бројни дописи које су слати, како представницима већинског власника, тако и Влади Републике Српске, која има 49 одсто власништва у „МОФАС-у“.

„Ово је веома озбиљан проблем и немам намјеру да се кријем иза било каквог проблема. Сматрам да Влада Републике Српске, а прије свега Министарство привреде и предузетништва мора да се укључи у ово“, закључио је градоначелник Источног Сарајева.

/Срна/