ПРОМОВИСАНА 44 ИНЖЕЊЕРА И ЧЕТИРИ МАСТЕРА ЕЛЕКТРОТЕХНИКЕ

346

На Електротехничком факултету /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву данас су промовисана 44 дипломирана инжењера и четири мастера електротехнике.

Декан ЕТФ-а Божидар Поповић рекао је новинарима на 20. промоцији дипломаца да имају велики број студената који су дипломирали у прошлој академској години, на шта су посебно поносни.

„Надам се да смо и ми мало помогли тим студентима да пронађу први посао преко наше сарадње са привредом. Желим да захвалим колегама са Електронског факултета из Ниша који су дошли да увеличају овај дан, као и колегама са других универзитета у окружењу, што показује да смо постали битан факултет како у Републици Српској, тако и региону“, истакао је Поповић.

Он је изразио наду да ће, осим тога што се ЕТФ намеће као озбиљна научна институција, имати већи број студената, те да ће заједно градити високо образовање, а уз помоћ привреде и привредне капацитете који су потребни Српској и окружењу.

Поповић је истакао да је планиран упис у нову академску годину 100 студената на три студијска програма – Аутоматика и електроника, Електроенергетика и Рачунарство и информатика.

„До сада је већ предало апликацију за упис више од 50 студената, надам се да ће тај број данас бити доста већи. Сљедеће године планирамо и да отворимо студијски програм на енглеском језику на ЕТФ-у и створимо могућност за сарадњу са другим факултетима у региону, али и да овдје студирају студенти из цијелог свијета“, рекао је Поповић.

Он је захвалио представницима компаније „Ланако“, који су опремили рачунарску салу са 17 нових рачунара који ће бити кориштени у образовне сврхе на Факултету. Поповић је захвалио и представницима медија који промовишу ЕТФ, али и Универзитет у Источном Сарајеву, те су им овом приликом уручене и захвалнице, а међу њима је Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Декан Електронског факултета у Нишу Драган Манчић, који је присуствовао свечаној промоцији дипломаца, изјавио је новинарима да су одувијек имали добру сарадњу са ЕТФ-ом у Источном Сарајеву, те је око 20 професора и асистената дуже изводило овдје наставу, а међу њима је и он.

„Наша сарадња је интензивна, пре свега, у домену докторских студија, где студенти овог факултета уписују докторске студије код нас у Нишу. Надам се да ће неко од нових дипломираних студената уписати докторске студије у Нишу“, истакао је Манчић.

Студент генерације ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Немања Добранић, са просјеком оцјена 9,64, рекао је да му представља велико задовољство и част што је носилац ове титуле.

Он је додао да је током студирања стекао знање које ће му бити од велике користи у будућем раду и стручном усавршавању.

„Факултет производи велики стручни кадар из разлога што располаже значајним људским ресурсом, професионалним наставним кадром, као и одличним материјално-техничким условима. Наше колеге су изузетно препознате по завршетку студија и брзо проналазе прво запослење и професионално напредују на тржишту рада“, истакао је Добранић, који је тренутно запослен као софтвер инжењер у локалној фирми, а планира даље усавршавање.

Милица Вуковић, која је дипломирала на смјеру Рачунарство и информатика на ЕТФ-у, истакла је да тренутно ради на овом факултету као асистент.

„Факултет јесте захтјеван и потребно је доста труда и рада, али нуди и многе погодности, као што су програми студенских размјена, а ја сам један семестар провела на универзитету у Шпанији. Моја препорука будућим бруцошима је да упишу ЕТФ у Источном Сарајеву“, рекла је Вуковићева.

Свечаној промоцији дипломаца ЕТФ-а присуствовао је ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, декани факултета, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, начелници општине Источно Ново Сарајево Јован Катић и Пала Бошко Југовић, замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић, као и представници привредног, културног и јавног живота града.

/СРНА/