ПРОМОВИСАНО 29 ДИПЛОМИРАНИХ ИНЖЕЊЕРА И ТРИ МАСТЕРА МАШИНСТВА

328

На Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву данас је одржана свечана академија поводом 28 година рада у оквиру овог универзитета и 63 године традиције високошколског образовања у подручју машинске струке, на којој су уручене дипломе за 29 дипломираних инжењера и три мастера машинства који су звање стекли у протеклој години.

Декан Машинског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Милија Краишник изјавио је новинарима да се данас навршава 28 година како је овај факултет уписан у судски регистар, тада Српског, а сада Источног Сарајева.

Краишник је истакао да је до сада на Машинском факултету дипломирао 371 студент на првом циклусу, 37 студената је завршило други циклус, укључујући и 16 кандидата који су одбранили магистарске тезе, а одбрањено је и 17 докторских дисертација.

„Машински факултет је током ових 28 година имао врло динамичан развој и практично ни од чега израстао у врло респектабилну високошколску установу. Студенти радо овдје долазе, уписују овај факултет, свјесни да ће стећи знање, вјештине и друге компетенције које могу да одговоре изазовима машинске струке“, рекао је Краишник.

Он је додао да људи који су завршили Машински факултет на било којем циклусу студија сада дају екстремно висок напор у развоју друштва.

Краишник је додао да ће у септембру Универзитет у Источном Сарајеву свечаном академијом и другим пригодним догађајима обиљежити 30 година успјешног рада, те да се овакве и низ других свечаности које организују остале чланице Универзитета реализују у сусрет том јубилеју.

Он је изразио задовољство што је академија одржана у околностима које не спречавају и не постављају баријере у смислу епидемиолошких мјера, јер је важно да су могли да угосте званице и да дипломцима додијеле дипломе онако како то и заслужују.

Проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Источном Сарајеву Владимир Владичић истакао је да је Универзитет поносан на Машински факултет и на резултате које остварује и у научним и наставничким достигнућима.

„Научна достигнућа наставника Машинског факултета значајно доприносе да се Универзитет позиционира као први по многим међународним листама у смислу научне продуктивности. Желим да искористим прилику да позовем будуће студенте да студирају на Универзитету у Источном Сарајеву, јер сам сигуран да ће знање које овдје стекну бити довољно да развију професионалну каријеру у пуном обиму“, рекао је Владичић.

У оквиру свечаности уручена су признања најбољим студентима, професорима и асистентима за изузетне резултате у научноистраживачкој дјелатности, те радницима за дугогодишњи предан рад на Машинском факултету.

Посебна признања уручена су представницима привредних субјеката који су дали значајан допринос у раду и афирмацији Факултета и кроз низ активности омогућили додатно усавршавање студената и повећање њихових компетенција и вјештина са практичног аспекта.

/СРНА/