ПРОМОВИСАН ТУРИСТИЧКИ БАЛОН НА ВЕЗАНИ ЛЕТ, ЈЕДИНСТВЕНА ТУРИСТИЧКА АТРАКЦИЈА НА ОВОМ ПОДРУЧЈУ

697

У Спортско-рекреативном центру „Брус“ на Требевићу, у општини Источни Стари Град,  данас је званично промовисан пројекат „Уживај у у Сарајевско-романијској регији“/ENJOY SARAJEVO-ROMANIJA REGION/, у оквиру којег је обављен и први, промотивни лет туристичким балоном на везани лет.

Летови овим балоном, који представља једну од највећих туристичких атракција на овом подручју, требали би да за мјесец дана постану оперативни, након што буде завршена обука за пилоте и посаду.

Игор Тошић, директор Туристичке организације „Јахорина“, која је носилац овог пројекта, рекао је да је данас велики дан за туристичку понуду Источног Сарајева јер је реализован пројекат којим је омогућeна набавка првог топловаздушног балона у БиХ.

„Туризам је током пандемије вируса корона претрпио највише посљедица. Кренуо је опоравак, а нови садржаји би требали да то убрзају. Овдје можемо отворити нова радна мјеста“, рекао је Тошић и додао да је у оквиру овог пројекат  раније изграђена Виа ферата „Соколов пут“ на Романији, која већ привлачи велики број туриста, али и многе користи.

Тошић каже да је, након изградње ферате,  порасла и цијена земљишта на Романији, а широј  јавности је откривен велики туристички потенцијал.

„Балон ћемо искористити и за маркетиншку промоцију Источног Сарајева и регије, јер планирамо да обиђемо неке градове у БиХ. Планирамо да урадимо и интернационализацију пројекта и да представимо шта све Источно Сарајево може да понуди у смислу развоја туристичке понуде“, истакао је Тошић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман захвалио је свима који су учествовали у припреми и аплицирању овог пројекта према ЕУ и Њемачкој.

Короман је захвалио донаторима и указао да први пут Туристичка организација учествује у креирању, а не само у промовисању неког туристичког производа, те да у том смислу треба радити и убудуће.

„Имамо велике туристичке потенцијале, Јахорину, Требевић, Романију, које треба да искористимо. Туризам треба да буде заједнички интерес свих нас, због чега треба да покажемо јединство кад је ријеч о подршци туристичким пројектима“, нагласио је Короман, додајући да је Градска управа континуирано спроводи и подржава активности које ће допринијети развоју туризма и побољшању туристичке понуде.

„Туризам је града привреде у коју треба стално улагати све више, јер само тако можемо привући госте и очекивати да ће, због нових садржаја који су им понуђени, поново долазити“, поручио је Короман, нагласивши да туризам нема границе и да треба да искористимо све своје компаративне предности.

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић захвалио је ЕУ и Њемачкој, које су донирале овај туристички балон и омогућиле да Требевић добије туристички садржај – први ове врсте у БиХ и у региону.

„Надам се да ћемо у наредном периоду у сарадњи са хотелијерима и угоститељима додатно обогатити нашу туристичку понуду. Позивам и домаће туристе да нас посјете и да за мјесец или два уживају у овој новој понуди нашег града“, истакао је Гашановић.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац рекао је да овај промотивни лет који креће са Требевића представља добру поруку за Источно Сарајево и Републику Српску јер се панорамским везаним летовима туристичким балоном употпуњује туристичка понуда Српске и БиХ.

„Радује ме што Источно Сарајево са новом градском структуром и градоначелником има визију на који начин да доприносе развоју туристичке понуде Републике Српске и БиХ. Опредијељени смо да подржимо све напоре везане за развој туристичке понуде“, истакао је Кошарац новинарима.

Кошарац је поручиода сектор туризма у наредном периоду мора имати аодговарајућу подршку институција јер  јепословање у том сектору  претрпјело највеће губитке током пандемије.

Представници Туристичке организације „Јахорина“ и привредног субјекта „Станишић“ Пале потписали су данас уговор којим ће бити дефинисана конкретна питања , као што је цијена туристичког везаног лета до 60 метара висине.

Овај пројекат, који се реализује у оквиру пројекта “EU4Business“ проводе Туристичка организација „Јахорина“, Градска развојна агенција Источно Сарајево, Привредна комора Републике Српске и привредни субјекат „Станишић“ Пале.