ПРОФЕСОРИ ПСИХОЛОГИЈЕ НАГРАЂУЈУ СТУДЕНТЕ НОВОГОДИШЊИМ ПАКЕТИЋИМА

874

Професори Катедре за психологију Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву одлучили су да на оригиналан начин обрадују своје студенте и симболично их награде за резултате које су постигли током године. На дружењу које ће бити организовано 27. децембра, студентима ће празничне пакетиће подијелити Профа Мраз. Ова активност, према ријечима руководиоца Катедре, Наташе Костић,  представља симболичан гест који ће допринијети међусобној интеракцији студената и наставног кадра, као и позитивној атмосфери на овом студијском програму.

Костић каже да је идеја произашла спонтано, без много промишљања, као знак пажње према студентима који су у протеклој години остварили успјешан укупан резултат.

„Више смо се водили идејом да их обрадујемо неким симболичним гестом и подстакнемо међусобну интеракцију студената, те студената и наставног кадра Катедре, организујући активност у којој ће учествовати сви, у неформалној, пријатној, атмосфери. Сматрамо да је важно да се истакне чињеница да је у току године било више позитивних исхода него негативних и да су сви студенти психологије били довољно добри, као што је истакнуто и на плакату који смо креирали за ову прилику“, каже Костић.

Настава на факултету треба да буде усмјерена студенту, студент треба да буде активан учесник наставног процеса, а атмосфера за рад студената требало би да буде подстицајна и подржавајућа, истичу на Катедри за психологију.

„Професор, не само да треба да зна садржај који предаје, већ треба и да је свјестан чињенице да предаје људима који имају неке заједничке карактеристике, али и оне карактеристике које су својствене само њему, те да је неопходно уважавати студента као личност која је достигла одређени ниво развоја и који има потенцијал да напредује“, наводи Костић и додаје да се то остварује у подржавајућој атмосфери која позитивно утиче на мотивацију, позитиван однос према раду, што се даље одражава на учење и позитиван став о факултету.  

Наставни кадар Катедре за психологију задовољан је радом својих студената и поносан на резултате које остварују.

„Посебно бисмо истакли њихову иницијативу у раду, те тежњу да овладају знањима из психологије и примијене их. У великом броју случајева, не само да смо задовољни, већ смо поносни на њихов рад и остварене резултате“, рекла је руководилац Катедре.

Костић наглашава да је већина студената који уписују психологију мотивисана интринзички, односно, унутрашњим, а не спољашњим факторима, што, како каже, у великој мјери утиче на исход завршетка изабраног студија.

„Наравно да међу студентима постоје индивидуалне разлике, неки су више,  неки мање мотивисани за рад или учење, уопште, и за рад у одређеној области психологије. Успјешан психолог је онај који, обављајући свој рад, доприноси адекватном функционисању појединца, а можемо рећи да је међу нашим студентима могуће препознати велики број будућих успјешних психолога“, наводи Костић.  

На Студијском програму за психологију тренутно је уписано око 120 студената на све четири године основног студија. Катедра за психологију је до сада сарађивала са бројним установама, а ове године су обновљени ранији и покренути нови уговори са различитим организацијама.

„Сарађујемо са Центаром за социјални рад Пале, Специјалном болницом за психијатрију Соколац, вртићем Цврчак. Подржавамо иницијативу самих студената да се укључе у различите ваннаставне активности, а покушавамо да их усмјеримо и на самосталан научно-истраживачки рад у смислу њиховог учешћа на студентским конференцијама“, истиче Костић.

Највећи број студената овог факултета успио је да пронађе запослење у струци, а многи су наставили усавршавање из области психологије кроз процес даљег формалног школовања или едукације у одређеним терапијским правцима.

„Добијамо информације о томе да и након завршеног студија наши бивши студенти међусобно сарађују. Осим тога, на Студијском програму Филозофског факултета у Палама, студирала је већина професора и асистената који предају психологију на Универзитету у Источном Сарајеву“, навела је Костић. 

/Град Источно Сарајево/