РЕКОНСТРУИСАН КРОВ НА СРЕДЊОШКОЛСКОМ ЦЕНТРУ „ПАЛЕ“

396

Реконструкција Средњошколског центра „Пале“ на Палама, која је обухватала замјену кровне конструкције на бази лима, површине 1.772 метра квадратна, вриједна око 103.490 КМ, данас је званично завршена. Пројекат реконструкције одобрен је у оквиру програма бесповратне помоћи малих размјера „Темељни грант помоћи за пројекте људске сигурности“, који је покренула Влада Јапана, а реализује Амбасада Јапана у БиХ, док је носилац Градска развојна агенција Источно Сарајево.

Амбасадор Јапана у БиХ Ито Макото изјавио је новинарима да су добили информацију да је кров Средњошколског центра „Пале“ у јако лошем стању, због чега је одлучено да се крене у његову реконструкцију.

„Драго нам је да видимо да је данас завршен пројекат, за који смо издвојили око 90.000 КМ“, истакао је Макото.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је Макоту за подршку коју је пружио пројекту, напомињући да су преостали износ обезбиједиле Градска управа и Градска развојна агенција Источно Сарајево.

Ћосић је истакао да је задовољство имати за пријатеља амбасадора Макоту, човјека који кроз конкретне пројекте подржава све активности, не само у Источном Сарајеву, него и цијелој Републици Српској и БиХ.

Он је навео да је са начелником општине Пале Бошком Југовићем разговарао да заједничким снагама подрже реконструкцију мокрих чворова и тоалета у средњој школи, те најавио да ће заједнички аплицирати за потпуну енергетску ефикасност зграде, односно утопљавање објекта новом фасадом.

Југовић је нагласио да ће овај пројекат много значити ђацима који похађају средњу школу.

„Ових дана почињемо реконструкцију улице према Средњошколском центру, а такође ћемо кандидовати пројекат енергетске ефикасности, како би додатно утоплили зграду и смањили трошкове гријања, јер се види да ће у свијету бити проблем са енергентима“, изјавио је Југовић.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић наводи да је Агенција кроз своје раније пројекте радила једну свеобухватну анализу стања енергетске ефикасности у свим средњим и основним школама, кроз коју се показало да је најприоритетније ријешити кров Средњошкослког центра на Палама.

Она је објаснила да је, посредством градоначелника, залагањем тима из Градске развојене агенције и захваљујући Амбасади Јапана у БиХ, тај пројекат и одобрен.

Директор паљанског Средњошколског центра Синиша Руљ рекао је да је овим пројектом ријешен велики проблем са којим се суочавала ова школа – прокишњавање дијела учионичког простора.

„Тај пројекат је кандидован давно али нисмо имали своја средства да ријешимо проблем, него смо то радили дио по дио“, рекао је Руљ и додао да Средњошколски центар „Пале“ тренутно похађају 553 ученика.

Реализација пројекта почела је у фебруару, а радови на замјени кровне конструкције трајали су од почетка августа до средине септембра.

/Срна/

Фото: општина Пале