РИТМИЧКА ГИМНАСТИКА – НАЈБОЉА СПОРТСКА АКТИВНОСТ ЗА ДЈЕВОЈЧИЦЕ

1304

Клуб ритмичке гимнастике „Бубамара“ из Источног Сарајева основан је прије шест година и једини је клуб ритмичке гимнастике у источном дијелу Републике Српске. У клубу кажу да поносно представљају наш град на многим такмичењима, али и да много пажње посвећују вјежбама за здрав и правилан развој дјеце.

Предсједник клуба и главни тренер, Дајана Церовина, истиче да је, од самог почетка, заинтересованост дјевојчица за ритмичку гимнастику велика.

„Заинтересованост за овај спорт, на нашу срећу, никада није престала. Кроз наш клуб прошло је много дјевојчица, неке су и данас са нама. Ритмичка гимнастика је, искључиво, спорт за дјевојчице, који им омогућава да здраво одрастају и сазријевају“, рекла је Церовина.

„Бубамара“ има око 30 активних такмичарки, узраста од шест до 13 година, у првој селекцији, док ритмичку гимнастику рекреативно, у почетној селекцији, тренира око 40 дјевојчица.

„Уписујемо и нове полазнице, узраста од пет до 10 година. Неке од њих у почетку осјећају дозу страха, што је природно, кад се сусретнете са нечим непознатим. Међутим, дјевојчице се јако брзо прилагоде нашим тренинзима. Уз помоћ тренера, већину елемената са лакоћом савладају, тако да страх убрзо престаје“, наводи Церовина.

Ритмичка гимнастика – спој грациозности, ритма и снаге

Дајана Церовина каже да ритмичка гимнастика изискује велику разгибаност, еластичност, флексибилност, осјећај за ритам, грациозност, али и снагу. То је спој ритмичких елемената, балетских корака и музике.

„Природно талентовано дијете се брзо извоји само, јако мало му је потребно да напредује, али има и оних, мање талентованих, који својим радом, трудом и залагањем,  ако то истински желе, постигну добре резултате након одређеног времена“, истиче Церовина.

Редовни тренинзи учиниће да ваше дијете има правилно држање, добру моторику и координацију покрета. Ритмичка гимнастика одличан је начин за учење хармоничних плесних покрета, те за ослобађање креативности и прелажење граница властитих могућности – како физичких тако и менталних.

Церовина наглашава да такмичарке њиховог клуба тренирају три пута седмично, мада, би, како истиче, тренинзи требало да буду чешћи.

 „Без обзира на многе недостатке, кад је ријеч о терминима који су нам потребни за рад, јако смо успјешне и поносна сам на све наше такмичарке. Гимнастика је посебна врста љубави, а ми функционишемо као једна велика породица“, истиче Церовина.

Такмичарке овог клуба током цијеле године учествују на турнирима, осим у љетној паузи, у јулу и августу, када немају тренинге. Учествовале су на међународним такмичењима, пријатељским турнирима, те на првенству БиХ у ритмичкој гимнастици.

„Ове године, први турнир смо имали почетком септембра у Вогошћи, одакле су дјевојчице донијеле златне, сребрне и бронзане медаље. У октобру смо учествовали на турниру у Високом и поново донијеле медаље у наш град, како индивидуалне, тако и за екипни резултат“, наводи Церовина и најављује такмичења у Кисељаку, Високом и Сарајеву, која би требало да буду одржана почетком децембра.

Најљепши спорт за дјевојчице

Иако не могу све дјевојчице које тренирају да буду и такмичарке, ритмичка гимнастика им може донијети многе користи. Ако тражите спорт идеалан за вашу принцезу, који не доноси само физичке, већ и емоционалне и интелектуалне бенефите, упишите је на ритмичку гимнастику, поручују из Клуба ритмичке гимнастике „Бубамара“.

„Мислим да нема љепшег спорта за дјевојчице, јер омогућава лијепо држање тијела, правилан раст и развој“, навела је Церовина, додајући да јој посебно задовољство причињава када родитељи сами примијете да њихово дијете има љепше држање тијела, да радо долази на тренинге и да је срећно.

„Поручила бих свим родитељима, да, ако примијете да је њихово дијете талентовано, да има смисла за ритам, или, једноставно, желе да им дјеца здраво расту и развијају се, нека их укључе у клуб ритмичке гимнастике. Најбољи узраст за упис је од навршене пете године живота, када дијете може да активно прати тренинг и напредује“, истакла је Церовина и пожељела добродошлицу свим будућим чланицама „Бубамаре“.

/Град Источно Сарајево/