РОМАНИЈА – ПЛАНИНА БОГАТА ПРИРОДНИМ ЉЕПОТАМА И ИСТОРИЈСКИМ НАСЉЕЂЕМ

990

Романија у буквалном преводу значи “земља Римљана”. Име Романија је вјероватно настало у раном средњем вијеку доласком Словена и Авара почетком VII вијека на ове просторе и повлачењем “Романа” у планину. Планина Романија је позната и као “Хајдучка гора”.

Највиша тачка ове планине је Велики Лупоглав са надморском висином од 1652 метара. Подно Романије се налази општина Пале, на југу је планина Јахорина, а на истоку мјесто Гласинац. На јужној страни, изнад Пала, налази се чувена Новакова пећина, док се на западној страни Романије, изнад Мокрог, налазе познате Црвене стијене.

Романија је постала и атрактивна туристичка дестинација која у посљедње вријеме, захваљајујући новом туристичком садржају, привлачи велики број посјетилаца.

Мирослав Дивчић, члан Планинарског друштва „Гласинац“ Соколац, каже да Романија до прије пар година није била велики туристички капацитет и служила је углавном за експлоатацију дрвета.  

„У посљедње вријеме се, кроз невладин сектор и организације које се баве туризмом, почело радити озбиљније, како би Романија постигла значајан туристички капацитет, који је заслуживала и раније, међутим, била је помало неправедно запостављена“, сматра Дивчић.

Виа ферата ‘Соколов пут’ – туристички садржај који је оживио Црвене стијене

Ако сте заљубљеник у природу, висине, адреналинске спортове, ово је прича за вас.

Туристичка организација града Источно Сарајево и Градска развојна агенција реализовале су током 2020. године пројекат Виа Ферата „Соколов пут“ на Црвеним стијенама, финансиран средствима Европске уније, који је знатно обогатио туристичку понуду Романије.

Локација Црвених стијена сада је много приступачнија и за оне који нису љубитељи планинарења, али воле природу и хоће да уживају у прелијепом погледу са ове планине.

Полазна „станица“ ферате  која је  укупне дужине од 350 метара  налази се у самом подножју Црвених стијена, до које вам је од планинарског дома „Гласинца“ потребно око 20 минута хода кроз шуму. Од почетка до краја ферате, до успона на сами врх Црвених стијена, потребно је око сат и тридесет минута.

Фератом могу да се крећу углавном психофизички спремни планинари, али све је више рекреативаца који желе да испробају овај адреналински садржај. Они на услузи имају професиналне водиче који их их обучавају како се користи сертификована опрема за ферату, а потом их прате приликом преласка.

Мирослав Дивчић, који је и водич на виа ферати, каже  да ову локацију током викенда, зависно од временских услова, посјети више стотина туриста.

У најави нови садржаји за све генерације

С обзиром на то да је постојећа ферата на Црвеним стијенама за кратко вријеме значајно допринијела популаризацији овог краја и развоју туризма на Романији, љубитељи Романије размишљају и о новом садржају који би привукао посјетиоце различитих генерација.

 Дивчић најављује нову инвестицију, односно, још једну туристичку атракцију на Романији.

„У медијима се већ појавила информација да је  у току припрема терена за изградњу друге виа ферате на Црној стијени, а ријеч је о високој стијени, још увијек туристички неексплоатисаној“, објашњава Дивчић и додаје да ће понуда за посјетиоце ускоро бити обогаћена кајаком на ријеци Биоштици, што би, уз подршку невладиног сектора, требало да буде завршено до наредне туристичке сезоне.

Дивчић каже да се предузимају активности и на развоју ловног и риболовног туризма, те истиче да је циљ да на Романији погодан и привлачан садржај пронађу сви, од најмлађих посјетилаца до оних најстаријих.

„С циљем унапређења дјечијег програма,  завршавамо  забавни парк за најмлађе посјетиоце у  близини планинарског дома, гдје је током протекле зимске сезоне инсталисани ски лифт. Ту имамо  ски стазу дужине 200 метара, која је погодна за скијашке почетнике“, навео је Дивчић.

Планинарско друштво „Гласинац“, активан учесник у развоју, али и очувању Романије

Планинарско друштво „Гласинац“ настало је у Сокоцу, 2009. године као продукт жеље неколицине људи са ранијим планинарским искуством да овај вид рекреације и активности буде промовисан у матичној општини, која захваљујући свом географском положају располаже знатним природним богатствима. У наредним годинама друштво се омасовљава, организују се излети локалног и републичког карактера, као и походи на многе планинске врхове у Европи. Друштво тренутно броји око 100 активних чланова.

Застава ПД „Гласинац“ развила се на врховима Олимпа, Атоса, Риле, Карпата, Татри, већини Динарског Горја, те Јулијских Алпа.

Вера Мијатовић, секретар друштва, објашњава да је мисија удружења усмјерена ка развоју планинарства, али и еколошке свијести, те заштите животне средине.

„Од изузетног значаја јесте и  промоција културно-историјских знаменитости на подручју ове општине“, додаје Мијатовић.

Она објашњава да су планинарски дом ‘Црвене стијене’ на Романији, који се данас користи у туристичке сврхе, изградили чланови овог друштва, а да су финансијски подржани од Општине Соколац и Града Источно Сарајево, као и  Шумског газдинства „Романија“, предузећа „Шуме Републике Српске“  и других донатора, док је знатан дио средстава обезбијеђен путем различитих јавних позива и пројеката.

Недавно је у оквиру Јавног позива „ReLOad2“ пројекта, који је расписала Европска унија за земље Западног Балкана, ово планинарско друштво представило пројектни приједлог под називом „Романија, више од планине“.

Мијатовић каже да ће средства која су обезбијеђена у оквиру овог пројекта, у износу 18.200 КМ, бити усмјерена ка анимацији младих људи и старијих генерација да посјете планину, те да кроз различите активности, едукације, излете, планинарске походе, такмичења, боље упознају природу и искористе садржаје које планина нуди.

Изградња пјешачких стаза и садржаја за излете на отвореном

Ускоро би требало да буде завршена маркација кружне стазе, назване ‘Виа Хајдучија’, која ће бити рађена по узору на постојећу ферату. Поход овом стазом биће прилика да посјетиоци сазнају више о историји овог краја, односно, хајдучким четама, које су тим стазама пролазиле.

„Радиће се три стазе различитих дужина, као и пратећи садржаји, клупе, столови, који ће бити погодни за излете на отвореном“, каже Мијатовић.

Додаје да су на овом подручју већ сада на располагању Парк „Вјеверица“, дјечији адреналински парк, као и други садржаји за дјецу, а све с циљем анимације дјеце, како би проводила квалитетно вријеме у природи, а мање уз друге видове забаве које савремене технологије нуде.

За љубитеље бициклизма уређене су бициклистичке стазе дужине од 10 до 50 километара, које су прилагођене посјетиоцима који уживају у планинском бициклизму. Стазе су прилагођене рекреативцима, али и професионалним бициклистима, у зависности од интересовања и физичких могућности.

Мијатовићева наводи да планинари ‘Гласинца’ имају успјешну сарадњу са другим друштвима, те да, осим тога, дјелују у оквиру Савјета планинарских друштава, које се састоји од шест планинарских друштава, спелеолошког удружења и пет планинарских домова.

У сарадњи са Туристичком организацијом града Источно Сарајево и осталим друштвима, у плану је организација великог планинарског слета, који би требало да буде реализован у оквиру прославе славе града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

Романија – заштићено подручје

Дио планине Романије ускоро би требало да буде и званично заштићен. Предвиђено је да подручје од планинарског дома до видиковца Црвене Стијене, које се простире на око 8.82 хектара, буде проглашено заштићеним подручјем.

„Општине Пале и Соколац су финансирале израду извјештаја флоре и фауне на терену и сада је потребно да Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа оконча израду студије, која би требало да буде прослијеђена на усвајање у Народну скупштину Републике Српске“, каже Вера Мијатовић и напомиње да је недавно усвојена и Стратегија развоја туризма општине Соколац, са стратешким циљевима који обухватају побољшање и развој туристичке инфраструктуре.

Она истиче да су, у оквиру стратешких докумената, за период 2021-2025. године, планирали пет пројектних приједлога и идеја, а нада се да ће бити успјешни, с обзиром на добре референце које су остварили у претходном периоду.

На крају ове приче, наша топла препорука да посјетите Романију, јуначку гору са богатом историјом и прелијепим пејсажима.

Прва дестинација коју би требало посјетити на Романији, полазна тачка у истраживању ове планине, јесте планинарски дом ‘Црвене стијене’. Када кренете даље, дочекаће вас љепота нетакнуте природе и предјели које ћете пожељети поново да посјетите.

Планинарски дом још не располаже смјештајним капацитетима, али секретар друштва објашњава да би у току ове године требало да буду уређени први спрат и поткровље, капацитета 30 лежаја. Надају се подршци Града Источно Сарајево, Општине Соколац, али и помоћи локалних донатора.

/Град Источно Сарајево/