РОМАНИЈСКИ ДРАГУЉ СПОМЕНИК ПРИРОДЕ

325

Влада Српске прогласила је Црвене стијене на Романији спомеником природе, чиме је то подручје стављено под заштиту ради очувања атрактивних геоморфолошких предјела.

Пет година откада је Планинарско друштво „Гласинац“ послало надлежнима иницијативу о проглашењу заштићеног подручја парк шуме Романија – локалитет Црвене стене, које се налазе на граници општина Соколац и Пале, тај драгуљ природе коначно је проглашен спомеником природе.

– Споменик природе је мања, неизмијењена или дјелимично измијењена природна просторна цјелина, објекат или појава, препознатљив и јединствен, репрезентативних геолошких, хидрографских, ботаничких и других обиљежја, као и људским радом формирана ботаничка вриједност од научног, естетског или образовног значаја – наводи се у саопштењу Бироа Владе за односе са јавношћу.

Далиборка Крстајић, из ТО Соколац, изјавила је да ће проглашење тог заштићеног подручја свакако унаприједити туристичку понуду Сокоца.

– С обзиром на то да на Романији и подручју које ће бити под заштитом постоји низ активности на отвореном, свакако ће бити занимљиво мјесто за посјету. Заштићена природа постала је пријека потреба савременог човјека како би смањио свакодневни стрес – изјавила је Крстајићева.

УНАПРЕЂЕЊЕ ТУРИЗМА

Изградња Вија Ферате „Соколов пут“ на локалитету Романије је била додатни разлог за проглашење „Црвених стијена“ заштићеним подручјем.

– Виа ферата је направила туристичку дестинацију на локалитету Романије, која ће бити обогаћена и новим адреналинским садржајима, а који ће засигурно обогатити туристичку понуду Источног Сарајева – саопштено је из ТО Града.

Споменик природе „Црвене стене“ простире се на подручју општина Пале и Соколац, у укупној површини од 15,1 хектар, а управљање се повјерава предузећу „Шуме РС“, ШГ „Јахорина“ Пале и ШГ „Романија“ Соколац.

У Српској постоје 34 заштићених подручја, чија површина износи 73.038 хектара, а што представља 2,96 одсто територије Српске.

/М. Регоје – Вечерње новости/