САРА ЛУЧИЋ: ЉУБАВ ПРЕМА АТЛЕТИЦИ ПОЧЕЛА У ДЈЕТИЊСТВУ

684

Сара Лучић, члан соколачког Атлетског клуба „Гласинац“, репрезентативка је БиХ и тренутно студира на Технолошком факултету у Новом Саду. Атлетиком се почела бавити када је имала девет година. Присјећа се да је на први тренинг одвео тата, те да је већ тада добила клупски дрес.

Иако јој је на почетку каријере узор била хрватска репрезентативка Бланка Влашић коју је опонашала, Сара ипак поносно истиче да јој је највећи узор и подршка био тренер Неђо Ђуровић.

„У цјелокупној атлетској каријери, од самих почетака, помагао ми је мој тренер, Неђо Ђуровић. Научио ме је првим корацима, али и свему што је у вези са спортским начином живота“, наводи Сара и додаје да јој је, осим тога што јој је помагао да успјешно развија спортски таленат, будио и учвршћивао љубав према атлетици.

Сара је прве двије године тренирала дисциплине скока у даљ и трчања 60 метара, а неколико година након тога, ипак се, како истиче, „пронашла“ у скоку у вис.

Задовољна је односом своје локалне заједнице према спортистима, те истиче да општина Соколац настоји да обезбиједи повољне услове за тренирање, али и да организује спортске догађаје и помогне учешће соколачких спортиста на различитим манифестацијама и спортским смотрама.

„Добри услови за тренирање су врло битна ставка у развоју сваког спортисте“, каже Сара, међутим, додаје да су упорност и жеља за што бољим резултатима, уз напоран труд и рад, пресудни за успјех.

„Иако спортисти из осталих европских земаља имају боље услове за рад, на крају су воља и јаки тренинзи они који побјеђују“, додаје Лучић.

Иако је учествовала на многобрнојним такмичењима, ипак, за њу посебно мјесто у срцу има златна медаља са Балканског првенства за старије јуниоре које је било одржано у Румунији 2017. године.

Сара је недавно остварила норму за одлазак на Првенство Балкана и Медитеранске игре за учеснике до 23 године, прескочивши 181 центиметар на Првенству Војводине. Посветила се озбиљном и захтјевном тренингу, а циљ јој је да обори свој лични рекорд.

Ова врло талентована и амбициозна 22-огодишња дјевојка тврди да бављење спортом доприноси позитивном развоју дјетета те да се кроз њега од малих ногу стварају здраве радне навике.

 „Тијело и организам јачају кроз тренинге и самим тим дјеца одрастају у психички и физички здраве особе“, објашњава Сара и истиче да је врло важно пустити дјецу да сама одаберу спорт којим се желе бавити, те да је сасвим у реду уколико се те одлуке временом мијењају.

Дјеца у данашње вријеме имају могућност да тренирају, међутим, већина ипак одлучује да вријеме проводи у затвореном уз бављење активностима које пружају нове технологије.

Сара наводи да Атлетски клуб „Гласинац“ има велики број чланова, али да је, нажалост, у поређењу са претходним периодом, број активних спортиста мањи.

„Код дјеце је најбитније пробудити љубав према спорту, јер кроз њега настају бројна пријатељства и успомене, поред осталих бенефита које спорт доноси“, сматра Сара.

/Град Источно Сарајево/