САСТАНАК О УПРАВЉАЊУ И ИМПЛЕМЕНТАЦИЈИ ЕНЕРГЕТСКИХ И КЛИМАТСКИХ ПОЛИТИКА

239

У Градској управи Источно Сарајево у петак је одржан састанак Тима за израду акционог плана за енергетски и климатски одржив развој (SECAP) и чланова Савјетодавне групе, на ком је разговарано о циљевима пројекта за постизање енергетске транзиције и суочавање са климатским промјенама.

Одлуком Скупштине града 31.03.2022. године, Град Источно Сарајево је покренуо процедуру израде „Акционог плана за одрживу енергију и борбу против климатских промјена – SECAP“, који као један од стратешких докумената, на много начина може допринијети развоју града Источно Сарајево. У првом реду, израдом поменутог Акционог плана поставиће се темељи за одрживи развој и обезбиједиће се дугорочна сигурност у снабдијевању енергијом.

Израда Акционог плана за енергетски и климатски одржив развој (SECAP) спроводи се у оквиру пројекта ЕУ за енергетску транзицију (EU ENERGY TRANSITION). Пројекат заједнички финансирају Европска Унија и њемачко Савезно министарство за економску сарадњу и развој.

Чланови Савјетодавне групе, као тијела које ће пружити подршку у изради наведеног документа, су представници градских општина, Машинског факултета и комуналних предузећа на подручју града.

На Западном Балкану пројекат спроводи GIZ, те се он у Републици Српској врши у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске.