СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБИЉЕЖЕНО 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА СРЕДЊОШКОЛСКОГ ЦЕНТРА „ИСТОЧНА ИЛИЏА“

181

Средњошколски центар „Источна Илиџа“ синоћ је пригодним програмом и свечаном академијом обиљежио 30 година рада и постојања.

Директор Средњошколског центра „Источна Илиџа“ Бранка Ковачевић изјавила је новинарима да су програм за свечану академију припремили ученици школе уз подршку руководства и професора, а поводом овог јубилеја припремљена је и монографија која ће бити промовисана у наредним данима.

„Монографија је посвећена свим нашим ученицима који су стицали средњошколско образовање у нашој школи и свим запосленима. Поносни смо на генерације ученика које су изњедриле многобројне угледне стручњаке, научнике, умјетнике и спортисте који широм свијета проносе име своје школе“, истакла је Ковачевићева.

Она је додала да од 1993. до ове године матурирало 4.650 ученика, а било запослено 350 радника.

„Свака од ових генерација ученика оставила је свој траг, неизбрисив печат у протеклом времену“, указала је Ковачевићева и додала да тренутно имају 620 ученика, а 90 запослених.

Она је навела да имају и већи број смјерова у Гимназији, али и занимања у струкама.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић напоменуо је да се 1993. године, тада одважно руководство Српске општине Илиџа, одлучило да у условима који нису били адекватни оснују ову образовну установу.

„Наша средња школа прославља 30 година постојања, а моја генерација је прославила 20 година од матуре. То су важни моменти за све нас, а сигурно да је из наше школе изашао велики број, прије свега, добрих људи. Менаџменту школе, свим наставницима и ученицима честитам овај велики јубилеј“, истакао је Божовић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић истакао је да му је посебно задовољство што присусутвује академији поводом јубилеја школе, коју је похађао, и истакао да се радује свим њеним успјесима.

„Школа има немјерљив значај у развоју Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и града Источно Сарајево која је кроз 30 година постојања школовала и изњедрила многе кадрове у свим областима који су направили значајан печат у развоју града. Поносан сам да школа и даље напредује и развија се“, додао је Катић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман истакао је да на подручју града постоје четири средње школе које похађа око 2.150 ученика.

„Остаје обавеза свих структура власти да се створи нови објекат за ову школу, а потребна је и фискултурна сала. У будућем времену једино што имамо и на шта треба да се базирамо јесте знање, јер то гарантује успјех и развој читавог друштва“, истакао је Короман.

Професор српског језика и српске књижевности у овом средњошколском центру Кристина Вуца истакла је да је ова година у знаку прославе 30 година постојања, додајући да се назив школе у протеклим годинама мијењао, али је увијек тежила основној идеји, а то је да пружи квалитетно образовање.

Ученик четвртог разреда Гимназије Средњошколског центра „Источна Илиџа“ Филип Тешановић истакао је да тридесета генерација броји 156 матураната.

„Све четири године мог школовања су биле фантастичне, сви професори, као и управа школе су на прави начин покушали да пренесу знање које нам је потребно“, додао је Тешановић.

Свечаној академији, која је уприличена на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву присуствовали су представници политичког, културног, друштвеног и јавног живота града.

/Срна/