СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ МИНИ-СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ НА ЗГРАДАМА СРЕДЊИХ ШКОЛА

868

На зградама три средње школе на подручју Источног Сарајева данас су свечано пуштене у рад мини-соларне електране, које су постављене у оквиру пројекта „Сачувајмо енергију заједно“.

Представљању пројекта у заједничком објекту Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и Средње школе „28. јуни“, поред директора средњих школа, присуствовали су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, амбасадор Чешке у БиХ Ивана Хлавсова и директор Градске развојне агенције Младенка Пандуревић.

Ћосић је рекао новинарима да је допринос овог пројекта у томе што промовише енергетску ефикасност и уштеде енергије, а најбољи начин да се то покаже су крајњи корисници, одсносно средње школе из Сокоца, Пала, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе.

„На овај начин показаћемо ученицима који похађају ове школе, али и јавности, да је кроз постављање соларних панела и промовисање уштетеде енергије то могуће имплементирати и код нас“, рекао је Ћосић.

Увјерен је, каже, да ће овај пројекат бити путоказ да и у будућности реализују сличне у средњим и основним школама, као и у предшколским установама како би уштедјели и новац и енергију.

Пројекат „Сачувајмо енергију заједно“ финансиран је Програмом развојне сарадње Чешке, а реализован путем Градске развојне агенције.

Ћосић је навео да је ријеч о веома успјешном пројекту вриједном близу 50.000 КМ, који је један од два пројекта подржала чешка Амбасада, као и да је Градска развојна агенција агенција показала могућност да реализује овај и будуће пројекте.

Хлавсова је појаснила да је ово први пројекат који реализују са градом Источно Сарајево и нада се да ће уштеда која ће бити остварена инсталирањем соларних панела допринијети инвестицији у даљи развој школа.

Она је додала да је развојна сарадња битна у сарадњи Чешке са свим нивоима власти у БиХ, те да Амбасада сваке године финансијски подржава два или три мала локална пројекта.

Директор Средњошколског центра „Источна Илиџа“ Бранка Ковачевић истакла је значај овог пројекта за цијелу локалну заједницу, а не само за школе, јер доприноси унапређењу свијести о употреби алтернативних, обновљивих извора анергије, али и развоју еколошке свијести.

Она је изразила задовољство што су Градска развојна агенција и Програм развојне сарадње Чешке препознале потребе школа и реализовале овај значајан пројекат који ће омогућити значајне уштеде у потрошњи електичне енергије.

Пандуревићева је појаснила да су током осмомјесечне имплементације пројекта урађене одређене анализе стања у средњим и основним школама, које су од великог значаја за планирање даљих активности, с обзиром на то да је сада познато гдје су потребне хитне интервенције.

Она је рекла да су током рада на овом пројекту реализоване и едукативно-промотивне кампање чији је фокус био подизање нивоа знања и свијести доносилаца одлука, менаџмента школа и ученика о значају уштеде и употребе алтернативних извора енергије.

/Срна/