СВЕ СПРЕМНО ЗА КВАЛИФИКАЦИОНЕ ТРКЕ ЗА СВЈЕТСКО БИЦИКЛИСТИЧКО ПРВЕНСТВО

415

Све је спремно за квалификационе трке за Свјетско аматерско првенство у бициклизму Серије „Гран Фондо“ на којима ће 15. августа у Источном Сарајеву стартовати више од 500 бициклиста из 35 земаља, рекао је директор трке Владимир Кувеља.

Кувеља је прецизирао да ће бити одржане двије трке – „Медијум фондо“ од око 60 километара и „Гранд фондо“ од око 100 километара на стази кроз Источно Сарајево, Сарајево, преко Требевића и Бруса на Јахорину и назад до Источног Сарајева.

Он је додао да ће најбољи учесници трке, једног од 25 квалификационих, изборити учешће на Свјетском аматерском првенству у бициклизму Серије „Гран Фондо“ која ће од 5. до 10. октобра бити одржана у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, на првенству у октобру требало би да учествују бициклисти из 70 земаља.

„То је велика прилика да се промовише бицикизам у региону, али и туристички потенцијали Источног Сарајева и Републике Српске“, рекао је Кувеља новинарима.

Он је захвалио свима који су помогли да се вечерас званично отвори ова манифестација чији је главни догађај ће бити у недјељу, 15. августа.

„Све је спремно, превазишли смо све проблеме и поправили гдје је лош пут због чега захваљујем локалним властима које су нам изашли у сусрет да трка прође безбједно. Наше екипе раде на терену“, рекао је Кувеља и додао да су страховали због епидемије, али да се пријавио велики број учесника.

Он је навео да ће од вечерашњег званичног отварања, па до недјеље сваки дан бити одржаване дјечије трке, за сутра је на Палама најавио отварање хронометра и старт трке на вријеме која се вози око 20 килиометара.

„У суботу је дан паузе да се такмичари одморе, а у недјељу нас очекују двије друмске трке. Старт је овдје у Источном Сарајеву“, појаснио је Кувеља.

Помоћник министра за спорт Републике Српске Марио Ђуран рекао је новинарима да је одлична сарадња ресорног министарства и Бициклистичког савеза Републике Српске омогућило да Српска, односно Источно Сарајево буде домаћин Свјетског аматерског првенства у бициклизму.

Он је додао да Влада овај догађај сматра значајним и у спортском и у турсистичком погледу, а прилика је и за додатну промоцију бициклизма.

„У протеклом периоду смо пружили логистичку, административну и финансијску подржали, али и даље стојимо на располагању до завршетка овог догађаја“, рекао је Ђуран који се нада да неће остатити на бициклистичким тркама већ да ће бити још оваквих великих спортских манифестација.

Промотер Свјетског аматерског првенства је легендарни холандски бициклиста Џони Хугерланд, који је истовремено и учесник трке. Он је изразио задовољство што је имао могућност да се упозна са стазом за коју је рекао да је врло напорна али одлична и сјајно припремљена за трку.

„Одвезли смо стазу са Јахорине до Источног Сарајева и све сјајно изгледа. Једино што ме брине јесте врућина која је најављена у недјељу“, рекао је Хугерланд, који је подсјетио да је професионалну бициклистичку каријеру окончао 2016. године.

Шеф Кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Сладоје захвалио је организатору бициклистичких трка, истакавши да је ова међународна спортска манифестација велика прилика за промоцију Источног Сарајева и Републике Српске, те додао да ће настојати да и у наредном периоду организују сличне догађаје.

У Источном Сарајеву вечерас ће свечано бити отворена квалификациона трка за Свјетско првенство у бициклизму. У ревијалном дијелу овог великог спортског догађаја Школа спорта „Спортакус“ и Бициклистички клуб „МТБ Форис“ организоваће трке на бициклу, тротинету и ролерима за дјецу Источног Сарајева.

/Срна/