СВЕ СПРЕМНО ЗА 15. САБОР СРПСКОГ ИЗВОРНОГ НАРОДНОГ СТВАРАЛАШТВА

457

Петнаести Сабор српског изворног народног стваралаштва под називом „Волимо те Републико Српска“ биће одржан од 3. до 5. септембра у Источном Сарајеву, а очекује се учешће више од 60 културно-умјетничких друштава из Србије, Црне Горе и Српске.

Предсједник Организационог одбора Ранко Скакавац рекао је да су се и поред епидемије вируса корона одлучили да и ове године одрже сабор, како не би прекидали традицију и да су све припреме завршене.

Он је нагласио да ће се током Сабора, чије је организатор Српско културно-умјетничко друштво /СКУД/ „Војковићи“, поштивати све епидемиолошке мјере.

Скакавац је рекао да ће у петак, 3. септембра, у Трнову бити одржано Саборско вече, а на Тргу Миодрага Лазића у Источној Илиџи у 20.00 часова планиран је концерт групе „Бибер“.

У суботу, 4. септембра, у 15.00 часова у Културном центру Источно Сарајево планирано је извођење сценских обичаја, а у 18.00 часова на Тргу Србија заједничко коло и литија.

У порти цркве у Војковићима у недјељу, 5. септембра биће одржано такмичење изворног пјевања, припремање националног јела – пите, а након тога ће бити проглашење побједника и народно весеље.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да је општина још прије 15 година препознала ову иницијативу коју је тада покренуо СКУД „Војковићи“, а сада је прерасла у регионални сабор који има много већи значај од свих осталих манифестација у региону.

Божовић је нагласио да Сабор треба да се нађе на календару неких међународних битних датума који промовишу српско изворно стваралаштво, традицију и културу српског народа.

Он се нада да ће све проћи без проблема и да ће се сви они који дођу сусрести са добрим домаћинима.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић честитао је организаторима Сабора који прелази границе не само општине Источна Илиџа и града Источно Сарајево, него и границе региона.

„Мислим да су један од најбољих амбасадора овог простора“, рекао је он и додао да општина Источно Ново Сарајево ове године активније узима учешће у организацији ове манифестације, те да је она значјана јер чува српске обичаје.

Генерални покровитељи манифестације су општина Источна Илиџа и СКУД „Војковићи“, а спонзори су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево, Трново, Министарство спољних послова Србије и Министарство просвјете и културе Србије.

/Срна/