СКУПШТИНА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО: УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ТАКСИ ЗА ИСТИЦАЊЕ РЕКЛАМЕ

375

Одборници Скупштине Града Источно Сарајево, усвојили су данас, на другој тематској сједници, одлуку о такси за истицање реклама на подручју града Источно Сарајево.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић навео је да је ријеч о изузетно важној одлуци која би требало да врати 15 одсто прихода у буџет града, који су постојали до 2021. године и додао да су овом одлуком створени услови да се у овој години оствари приход  од 1.000.000 до 1.500.000. КМ.

Ћосић је подсјетио да је, у складу са Законом о комуналним таксама, град Источно Сарајево до 2021. године имао одлуку о таксама, а прикупљена средства по основу ње распоређивала су се у омјеру 85 одсто Градској управи, а 15 одсто општинама у саставу града, али то је укинуто.

Према његовим ријечима, у том периоду је, заједно са Министарством финансија Републике Српске, припреман текст друге одлуке са правним упориштем у Закону о комуналним таксама и Закону о локалној самоуправи.

Како је градоначелник Ћосић истакао, од плаћања таксе изузети су микро-бизниси, чланови породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, удружења од јавног интереса, јавне институције, док лица која су тек регистровала предузетничку дјелатност таксу неће плаћати наредних 12 мјесеци, али ће ово бити додатни намет за банке, микрокредитне организације, осигуравајућа друштва, бензинске пумпе, приређиваче игара на срећу, произвођаче непрехрамбених производа.

Он је рекао да тренутно постоји око 1.500 привредних субјеката у Источном Сарајеву, а да је између 450 и 500 обвезника обухваћено  овом таксом.

„Враћамо таксу која је постојала до 2021. године, чиме профит и приход привредних субјеката који послују у Источном Сарајеву дјелимично усмјеравамо у буџет града“, истакао је Ћосић и додао да ће ова средства бити утрошена за невладин и спортски сектор,  рад Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице, те свих потреба које се финансирају из буџета града.

Ћосић је навео да ће у фебруару бити формирана база обвезника, израђени софтвер и рјешења, те да се такса неће наплаћивати за јануар, већ за осталих 11 мјесеци и биће могућа уплата у двије рате.

Градоначелник Ћосић је истакао да ова одлука не погађа становништво, јер, како је навео, овим нису оптерећени грађани – пружаоци прехрамбених и основних животних услуга, већ, како објашњава, они пружаоци услуга који пружају додатне услуге и тиме остварују екстра профит.

Ћосић је рекао да ће висина таксе зависити од дјелатности, а од идуће године ће 20 одсто износа ићи општинама.

„Овим приходом и општине добијају више него што су до сада добијале“, рекао је Ћосић.

Одборник СДС-а Горан Шеховац рекао је да је Клуб одборника СДС-а био против ове одлуке, јер сматрају да треба вратити комуналну таксу, која је укинута 2021. године.

Он је нагласио да у општини Источна Илиџа већ постоји одлука о јавном оглашавању, те да би се сада могло доћи у ситуацију да неко правно лице мора плаћати двије таксе.

„Биће доста нејасноћа и тужби“, истакао је Шеховац и додао да Клуб одборника СДС-а тражи да се у Народну скупштину Републике Српске поново врати тачка дневног реда о комуналној такси.