СЛУЖЕН ПАРАСТОС НА ЈАСИКУ ЗА 32 ПОГИНУЛА ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

440

На Спомен-обиљежју Јасик на Требевићу данас је служен парастос и положени су вијенци за 32 погинула припадника Војске Републике Српске.

Одавању почасти присуствовали су породице погинулих српских бораца, представници Борачке организације општине Пале, савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелник општине Пале Бошко Југовић и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман.

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина рекао је да је Требевић био значајна, доминантна и веома битна кота са аспекта одрбамбено-отаџбинског рата у одбрани ове општине.

„Сви борци су дали огроман допринос јер нису дозволили да се линија фронта помјери за микрон према општини Пале и тако су заштитили српски народ. На овој начин његујемо културу сјећања тековина одбрамбено-отаџбинског рата током којег су пале огромне жртве и плаћена најскупља цијена у људским животима“, рекао је Парађина.

Он је нагласио да је неопходно да и будуће генерације наставе да његују традицију, јер многи нису свјесни да је Република Српска највећа вриједност проистекла из рата.

„С поносом сви ми који смо учествовали у стварању Републике Српске и одбране српског народа можемо да кажемо да припадамо историјској генерацији Срба која је створила друштвену заједницу у оквиру БиХ. Република Српска остаје гарант опстанка српског народа у оквиру БиХ“, додао је Парађина.

Начелчник Југовић је рекао да ће општина Пале наставити да подржава борце кроз запошљавање, стипендије и стамбено збрињавање.

„Некада је битна и морална сатисфакција. Имамо обавезу као што смо се данас овдје окупили и сјетили оних који су положили животе, истовремено имамо обавезу и материјалног збрињавања породица погинулих бораца и демобилисаних припадника Војске Републике Српске“, навео је Југовић.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман је указао да су сва спомен обиљежја погинулим борцима у Сарајевско-романијској регији у близини породичних кућа.

„Све тезе пласиране од друге стране у БиХ о агресији и опкољавању Сарајева падају у воду. Дефинитивно је да оваквим мјестима бранимо карактер одбрамбено-отаџбинског рата. Српски борци су бранили српски народ и своја огњишта, а самим тим и слободу Републике Српске“, рекао је Короман.

Он је подсјетио да је у Сарајевско-романијској регији више од 7.100 лица изгубило животе у протеклом рату, од чега је више од 3.000 цивила, због чега је обавеза свих да се сваки дан боре да Репубублика Српска буде боља и напреднија.

Млађенка Дивчић која је на Јасику изгубила брата захвалила је Борачкој организацији што сваке године одржава сјећање на страдале припаднике Војске Републике Српске, напомињући да је и данас бол у срцу истог интензитета као и првог дана.

/Срна/