СЛУЖЕН ПОМЕН ПОГИНУЛИМ И УМРЛИМ РАДНИЦИМА РТРС

305

У Храму Успења Пресвете Богородице на Палама данас је служен помен за 31 погинулог и умрлог радника Радио-телевизије Републике Српске са подручја Сарајевско-романијске регије, поводом 30 година постојања ове медијске куће.

Помену су, осим породица погинулих, присуствовале некадашњи и садашњи радници РТРС-а, као и изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, народни посланици Наташа Кулашинац и Мирослав Вујичић, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и руководство општине Пале.

Шеф Информативно-техничког центра РТРС-а у Источном Сарајеву Александар Црквењаш рекао је новинарима да је данас одата пошта онима који су током одбрамбено-отаџбинског рата уградили животе у темеље Републике Српске.

Он навео да је служен помен за више од 30 радника РТРС-а који су погинули у минулом рату или су преминули након рата.

„Преко пута Храма у згради Културног центра почетком маја 1992. године окупили су се тадашњи радници некадашње телевизије Сарајево који су уз надљудске напоре и у немогућим условима успјели да успоставе систем јавног емитовања, да поставе темеље тадашње Српске радио-телевизије, односно данашњег РТРС-а. У том тешком изазовном времену били су сигурно једини извор информисања овог дијела Републике Српске“, истакао је Црквењаш.

Он је навео да су у том периоду људи радили даноноћно, били камером и микрофоном на првим линијама често ризикујући живот, те да је то значајан допринос стварању, не само РТРС-а, већ и Републике Српске, и нешто што се никада не смије заборавити.

Према његовим ријечима, и данас у оквиру Информативно-техничког центра у Источном Сарајеву раде колеге које су стварале данашњу РТРС, а њихово знање и искуство је немјерљиво.

Црквењаш је захвалио свима који су дошли да се сјете радника РТРС-а, као и директору ове медијске куће Дијани Миланковић, на чију иницијативу су се данас окупили.

Некадашњи радник РТРС-а Сњежан Лаловић каже да је прошло 30 година од како је стартовала Српска радио телевизија на Палама, те да су били сложна породица која је из једног безнађа изашла да прави оно што је било неопходно у том тренутку, а то је систем информисања.

„Поносан сам на оно што сам радио током рата и што сам један од оних који су били на почецима рада Српске радио телевизије. Кренули смо са ледине. Било је много воље и жеље, није се спавало, али смо сви честито радили свој посао. Драго ми је да се можемо окупити и сјетити оних који нису међу нама, а дали су велики допринос стварању телевизије“, нагласио је Лаловић и додао да су покушали послати истину са Пала, а докле је дошла, то је велико питање.

Некадашњи радник РТРС-а Жељко Илић подсјетио је да је на Пале из предратне телевизије Сарајево изашло око 30 инжењера и техничара са огромним искуством који су успјели да направе телевизију и радио, те да се програм преко сателита видио чак у Америци.

Он је поручио да је РТРС данас модерна и професионална телевизија која врло добро ради свој посао.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истакао је да су, заједно са Републиком Српском настајале и њене институције, а једна од најзначајнијих је свакако данашњи РТРС, некадашња Српска радио-телевизија која је почела са радом на Палама.

„Били су једина медијска кућа која је на исправан начин преносила у свијет оно што су Срби и српски народ водили од 1992. до 1995. године и није им било лако“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је навео да је један број запослених дао животе у том периоду и зато су се данас окупили на Палама послије 30 година да одају помен и сјете се жртве тих људи и њиховог доприноса развоју Српске радио-телевизије, односно РТРС-а, али и стварању Републике Српске.

Према његовим ријечима, новинари и камермани били су тада на првим линијама одбране, извјештавали и слали слику у свијет и то се никада не смије заборавити

„Не смијемо дозволити да наслиједимо оно што смо имали у прошлости, а то је да смо народ кратког памћења“, истакао је Ћосић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је данас прилика да се сјетимо свих страдалих и умрлих радника РТРС-а са подручја Сарајевско-романијске регије, одакле су отишле прве медијске поруке у свијет.

„Општина Пале мора водити рачуна о медијским кућама које сада има на својим просторима јер се у овом времену види шта значи медијски рат и како он утиче на глобални поредак“, истакао је Југовић.

/Срна/

фото: општина Пале