СПД „СЛОГА“, ВЈЕРНИ ЧУВАР СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА И КУЛТУРЕ САРАЈЕВСКИХ СРБА

664

Српско пјевачко друштво ,,Слога“ са својим историјским сједиштем у Сарајеву, при Српској Православној Цркви, Митрополији Дабробосанској, свој значај и сврху постојања оправдалo је у свакој години свога рада, од оснивања 1888. године, па до данас.

Диригент хора, Стефан Мојсиловић, каже да јесте тешко опстајати, али да је, уз изграђену свијест о значају оваквог пјевачког друштва, лакше и смисленије бавити се овим позивом.

СПД ,,Слога“ тренутно броји око 40 чланова, а њихова старосна доб је разнолика, од средњошколаца до пензионера. Иако је у посљедњих неколико година примијетан већи број младих, врата ,,Слоге“ су отворена за све.

Стефан Мојсиловић истиче да број чланова није пресудан, а да се највише пажње посвећује квалитету, како у људском, тако и у пјевачком смислу.

На питање колико су млади на подручју Источног Сарајева заинтересовани за православну црквену музику, Мојсиловић наводи да омладина, из неког разлога, релативно мало показује интересовање.

„Наше пјевачко друштво покушава да свој умјетнички правац увеже са разним музичким жанровима, али је наш примарни циљ пјевање на богослужењима Српске православне цркве и њихово украшавање“, објашњава Стефан и додаје да је ствар низа околности да ли таква хорска музика, која спада у домен „академске“/ „високе“ умјетности и музике, дјелује привлачно за младе људе или не.

Иако постоје лијепи примјери подршке културним установама и фестивалима у нашем граду, годишњи буџет намијењен њима није довољан за озбиљне активности, наводи Мојслиловић и додаје да је све мањи број и уписаних ђака у музичке школе на сва три нивоа образовања.

„Томе свједочи и спознаја да млади теже нечему потпуно страном, првенствено њиховом узрасту, моралу, те вјерском и националном идентитету“, истакао је Мојсиловић.

Пробе  тренутно одржавају на двије локације: у Дому Свете Текле у склопу Старе цркве Светих Архангела у Сарајеву и у Православном центру за младе „Свети Петар Дабробосански“ у Источном Сарајеву. 

„Покушавамо прилагодити термине и локацију проба нашим члановима. Хор је, кроз историју, промијенио више локација за своје пробе, а данашњи познати клуб  „Слога“ у Сарајеву и многа друга удружења дјелују у  згради „Слоге“ која је одузета након Другог свјетског рата“, каже Стефан Мојсиловић. 

Из хора наводе да су тренутно подстанари у оба поменута простора, али да су задовољни условима које континуирано покушавају побољшати.

„Наше турнеје и пјевања само ове године у Бањалуци, Београду, Котору и манастирима, као што је Острог, имају вишеструк значај и одјек, од квалитета извођења, промоције хорске музике до умножавања и задржавања чланова у хору. Морам посебно нагласити ту пожртвованост хориста који дају себе за наше Друштво и одржавају његов континуитет“, истакао је Стефан.

Како би континуитет био сталан, потребна је заједничка, већа, подршка различитих чинилаца у нашем друштву, не само у материјалном смислу, него и у односу, поштовању, прихватању улоге коју овај хор носи скоро вијек и по, сматра Мојсиловић.

„“Слога“ активно наступа и одржава турнеје захваљујући пожртвованости хориста чији квалитет извођења и промоција хорске музике даје добар примјер, не само у локалној заједници у којој дјелују, него и шире“, каже диригент хора.

Стефан објашњава да се пјевање на богослужењима не може сматрати наступом, јер је Литургија изнад сваког концерта, а да најчешће недјељом и празницима пјевају у Саборној цркви у Сарајеву.

„Саборна црква у Сарајеву ове године прославља 150 година од освећења. Нашој Богородичиној цркви и њеном великом јубилеју, посветићемо на јесен неколико великих догађаја, међу којима ће бити и наш четврти Фестивал „Дани Слоге“, који ће окупити мноштво хорова“, наглашава Мојсиловић.

Током ове године наступали си у Бањој Луци, Београду, Котору, манастиру Острог, те манастирима Моштаници, Ступљу, Озерковићима, Сасу, Косијереву. Натупали су и на спомен подручју Доња Градина и  пјевали на службама у Рељеву и Илијашу.

Као најзначајнији и најзапаженији наступ ове године спомињу Васкршњи концерт у Храму Светог Саве у Београду, који је преношен уживо на РТС-у. Из „Слоге“ захваљују Градској управи Источно Сарајево и градоначелнику Љубиши Ћосићу, чијим средствима је финансиран одлазак у Београд.

Недавно је расписана аудиција за пријем нових чланова, али, без обзира на то, у хор се може уписати  свако током цијеле године уз адекватну провјеру пјевачких способности. Иако не очекују велики одзив, надају се и радују новим члановима који најчешће дођу на наговор оних који су већ у хору.

„Овим путем позивамо све да нам се придруже у овој борби за очување хорске музике, а кроз њу нашег идентитета и незаборављања културе коју су створили и оставили нам у аманет Срби Сарајева кроз вијекове и генерације“, наглашава Мојсиловић.

„Имамо много планова за наредни период које ћемо, надамо се, уз Божију помоћ и помоћ Светог Димитрија, нашег заштитника кога прослављамо као крсну славу, и остварити“, наводе из хора.

Мојсиловић истиче да постојање и рад хора не би били могући без благослова и мајчинске подршке Митрополије Дабробосанске и митрополита Хризостома, који свесрдно и очински  подржава рад „Слоге“,  те других институција, појединаца и пријатеља хора који чине много да, „Слога“ сложно пјева и даље.

/Град Источно Сарајево/