ТРАЖЕЊЕ НЕСТАЛИХ ЛИЦА ПРОВОДИТИ САМО У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

327

Тражење несталих лица на територији Републике Српске и Федерације БиХ мора да се спроводи, али искључиво у оквиру закона, посредством надлежних институција, закључили су данас учесници састанка у Источном Сарајеву посвећеног посљедњим дешавањима у процесу тражења несталих на територији Српске.

Замјеник предсједника Градске организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источног Сарајева Горан Тимотија изјавио је новинарима да је ријеч о догађајима од 17. септембра у општинама Пале и Трново, односно о претраживању и прекопавању српске земље од групе грађана бошњачке националности, а у вези са тражењем несталих чланова њихових породица, без знања било које институције Републике Српске, посебно МУП-а.

„Нечувено је да неформална група грађана Бошњака из Коњица без сазнања званичних органа, односно МУП-а Републике Српске претражује и прекопава приватна српска имања у Касиндолској ријеци тражећи своје нестале чланове породица. Ми немамо ништа против процеса тражења, али инсистирамо да тај процес спроводе надлежене институције на легалан начин“, поручио је Тимотија.

Он је најавио одржавање састанка на нивоу надлежних институција Републике Српске с циљем предупређивања одржавања и организовања оваквих и евентуално сличних немилих догађаја.

Према његовој оцјени, овако једнострано понашање групе Бошњака могло је да доведе до већих инцидената и озбиљних међунационалних проблема.

Тимотија је додао да не само МУП Републике Српске, него ни Институт за нестала лица БиХ није био обавијештен о овим догађајима.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић-Гавриловић рекла је да се ова организација на инсистирање бораца и грађана Пала укључила у расвјетљавање овог немилог догађаја који је узнемирио становништво Пала.

Она сматра да се МУП Републике Српске мора енергичније и ефикасније укључити у рјешавање овог проблема, који прати низ контроверзних информација.

„Борачка организација је при ставу да све породице у БиХ треба да пронађу своје нестале, и погинуле, али то се мора одвијати у легалној процедури“, навела је Лазаревић-Гавриловић.

Шеф Подручне канцеларије Института за нестала лица БиХ у Источном Сарајеву Жељко Мандић појаснио је да су се поменутог дана десила два одвојена догађаја, али да су представници Института били само на једној локацији, насељу Дворишта код Пала, и то на позив два свједока који су им показали локацију гдје се наводно налазе посмртни остаци њиховог несталог сродника, о чему је Институт већ имао одређена сазнања.

rbt

„Ми из Института за нестала лица радимо у складу са законом и тражимо оне који имају статус несталог лица“, рекао је Мандић.

Он је одбацио спекулације да су чланови Института били укључени у незаконите радње претрага и прекопавања приватних имања.

Према његовим ријечима, Тужилаштву БиХ већ је поднесен један захтјев за ексхумацију, о чему треба да одлучи Суд БиХ.

Мандић је најавио да ће Институт за нестала лица БиХ у петак на Трескавици започети тражење локације на којој се налази нестали борац Војске Републике Српске.

Члан Савјетодавног одбора у Институту за нестала лица БиХ Аљонка Џелетовић навела је да је Институт радио у законском оквиру и то по пријави НН лица, али су то злоупотријебили неки људи из Коњица, који су масовно дошли на приватну српску земљу и бесправно прекопавали њихова имања под изговором да траже своје нестале саборце, што је изазвало огорчење и револт локалног српског становништва.

Она је оцијенила да одсуство представника МУП-а Републике Српске, Тужилаштва БиХ и Агенције за истраге и заштиру са данашњег састанка представља неозбиљан однос према српским жртвама и њиховим породицама.

Према њеним ријечима, МУП мора да пронађе и процесуира лица одговорна за ове незаконите радње и узнемиравање јавности.

И она је поновила да процес тражења несталих лица не смије бити заустављен, али да се мора одвијати у складу са законом и прописаним процедурама, а не на нелегалан и бахат начин, који може довести до нежељених инцидената.

Овај састанак организовала је Градска организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, а присуствовали су представници Града Источно Сарајево, члан Савјетодавног одбора у Институту за нестала лица БиХ Аљонка Џелетовић, шеф Подручне канцеларије Института за нестала лица БиХ у Источном Сарајеву Жељко Мандић, те представници Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, као и борачких организација са овог подручја.

/Срна/