ТРЕБЕВИЋ– ИДЕАЛНА ДЕСТИНАЦИЈА ЗА ПОРОДИЧНИ, АЛИ И АКТИВАН ОДМОР У ПРИРОДИ, УСКОРО НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

728

Туристички комплекс Брус омиљено је излетиште грађана Источног Сарајева и Сарајева, али и савршена полазна дестинација у истраживању планине Требевић, погодна за шетњу, рекреацију, спортске активности и породични одмор.

Смјештен на надморској висини од око 1.250 метара, Брус је веома важна и атрактивна туристичка дестинација у Источном Сарајеву, чија локација има велики потенцијал за развој, првенствено, љетног туризма.

Обогаћен туристички садржај на Брусу

Ово излетиште посјећено је и током зимских мјесеци, када грађани могу да,  бјежећи од градске вреве, магле и смога, уживају у сунцу и свјежем ваздуху.

У посљедњих неколико година, захваљујући ангажману локалне заједнице, сарадњом јавног и приватног сектора, Брус је обогаћен различитим садржајима, погодним за посјетиоце свих генерација.

Општина Источни Стари Град, која дијелом обухвата и подручје Требевића, направила је, у сарадњи са представницима приватног сектора, значајне помаке у области туризма.

У најави изградња великог туристичког комплекса на Требевићу

Начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић каже да су у току преговори руководства општине са важним инвеститорима, који су  раније помињани у јавности, о изградњи новог туристичког комплекса на овом локалитету.

 „Инвеститор о коме се већ говорило у јавности планирао је изградњу два хотела површине око 15.000 метара квадратних са пратећим садржајима. Пројектом је предвиђена изградња вјештачког језера, санкалишта, дјечијег скијалишта. Требало би да у оквиру тог пројекта буде изграђен видиковац са погледом на сарајевску долину и шуме Требевића, до којег ће водити шумске стазе, између стабала  дрвећа, што ће бити посебно атрактивно за туристе и до сада невиђено на нашем подручју“, најавио је Гашановић и додао да би то требало да буде јединствен туристички производ који ће привући велики број туриста из окружења, али и шире.

Гашановић је подсјетио да се на подручју Требевића налази први технолошки парк у БиХ, који је дао нову димензију развоју Требевића.

„Сам објекат, његов дизајн, представља импозантну грађевину коју је радило више удружених фирми, а та компанија планира да на тој локацији настави градњу. Цијели тај комплекс, када буде завршен, симболизоваће нови концепт рада и живота на овим просторима, а повезиваће савремени, урбани стил са природом“, истакао је начелник Источног Старог Града и додао да су већ почеле активности на изградњи неопходне инфраструктуре.

То ће, према његовим ријечима, бити нов и до сада невиђен садржај, који ће привући нову клијентелу која до сада није посјећивала ово подручје, као што су људи из пословног свијета и шоубизниса.

Идеални услови за одмор у природи

Туристи и посјетиоци на излетишту Брус могу да уживају у пјешачким стазама, а ту су и вожња бициклима и четвороточкашима по уређеним планинским стазама, „пејнтбол“, вожња туристичким возићем, популарним Ћиром, „гуменград“ за дјецу, вјештачко језеро са гуменим лоптама, спортски терени…

„Све су то садржаји који привлаче велики број туриста из нашег окружења, али и иностранства. Зависно од временских прилика, Брус посјети и до 5.000 излетника и туриста у дане викенда“, наглашава начелник општине Источни Стари Град.

У оквиру великог пројекта „Уживај у Сарајевско-романијској регији“ /Enjoy Sarajevo-Romanija Region/, у чијој реализацији су учествовали Туристичка организација града Источно Сарајево и Градска развојна агенција, на овом локалитету изграђени су и теретане на отвореном, играоница за дјецу на 200 метара квадратних и вјештачка стијена за љубитеље активног одмора.

„Ови додатни саджаји допринијели су томе да и током радних дана имамо велики број посјетилаца, чак и школа у природи, као што, ево, данас видимо.  Након уживања у природи или активног одмора, наши гости могу да посјете неки од популарних  угоститељско-туристичких објеката; комплекс ‘Брус’, Вилу ‘Андреа’ и ‘Требевићки рај’“, навео је Гашановић.

Он истиче да су већ почеле припреме и за оснивање Инфо центра у овој општини, који ће, у складу са новом организацијом, пословати као дио Туристичке организације Источног Сарајева.

Посјетиоци задовољни понудом и могућностима које ова туристичка дестинација нуди

Посјетиоцима су на услузи и љетне баште за уживање на планинском сунцу, те роштиљ који излетници могу да изнајме за цјелодневно дружење са породицом и пријатељима. У понуди комплекса ‘Брус’ налази се и неколико бунгалова направљених у етно-стилу које посјетиоци могу да изнајме и за вишедневни одмор.

Иако смо посјету Брусу обавили током радне седмице, сусрели смо значајан број туриста.

„Природа је лијепа, чист ваздух,често долазим када су врућине, али и у јесен и зиму да побјегнем из смога. Овдје је увијек сунчано“, рекао нам је један од посјетилаца.

„Храна је добра у свим овим ресторанима, морам то да похвалим“, наставио је, додајући да на ово излетиште често доведе и родбину из иностранства која му дође у посјету.

„Сви су они одушевљени и кажу да ово мјесто може да се упореди са европским туристичким љепотама, а и цијене су повољне, бар за њих“, завршава разговор са нама овај задовољни посјетилац.

Из општине Источни Стари Град напомињу да се, осим поменутих садржаја на Брусу, на подручју њихове локалне заједнице налазе и забавни парк ‘Саниленд’ , као и излетиште на Црепољском. Најављују и гастро-туристичку манифестацију ‘Јагњијада’ која ће, након двогодишње паузе због епидемилошке ситуације, бити одржана 19. јуна на Вучијој Луци.

/ГРАД ИСТОЧНО САРАЈЕВО/