ТРЕНУТНО МИРНА СИТУАЦИЈА НА ПОЖАРИШТИМА

516

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Источно Сарајево Његош Вукадин рекао је Срни да је тренутна ситуација са пожарима прилично мирна, али да су ватрогасци увијек спремни да реагују јер се никада не зна када ће и гдје ватра букнути.

Вукадин је навео да су протеклих десетак дана имали појачан ангажман, а да им сада иде у прилог постепена промјена времена, односно хладније ноћи, које спречавају или успоравају ширење ватре.

„Видјећемо како ће се ситуација даље одвијати. Никада није захвално рећи да је све завршено јер ватра, посебно у шумама, зна да се увуче у жиле и коријење и да ненадано поново букне, због чега смо стално на опрезу“, изјавио је Вукадин.

Он је рекао да се тренутно на Сокоцу приводи крају гашење мањег пожара, додајући да су у протеклом периоду опожарене озбиљне површине, али да није причињена велика штета јер су углавном горјели трава и ниско растиње.

„Ради се о више од 80 одсто површина на подручју Источног Сарајева које су се некада косиле, а сада се то не ради. Нема ни стоке да се ту напаса и, како вријеме пролази, то ће нам представљати све већи проблем. Села су пуста и нема никога да примијети почетни пожар“, истакао је Вукадин.

Вукадин тврди да је у 90 одсто случајева пожар изазвао људски фактор и по ко зна који пут замолио грађане да се, бар док траје овако висока температура, уздрже од било каквих паљевина на ливадама и у шумама.

„Најважније је да нема повријеђених лица и изгорјелих објеката. До сада смо све успјешно одрадили и надамо се да ће тако бити и убудуће“, каже Вукадин.

Он је указао на недостатак воде, коју у овом сушном периоду узимају од људи по селима гдје су мањи резервоари, којима је вода неопходна за основне свакодневне потребе, као и за стоку.

И поред свега, Вукадин поручује да су ватрогасци, иако уморни од протеклих интервенција, те возила и техника, у свако доба спремни да реагују и на најмању појаву опасности од пожара.

/Срна/