УГРАДЊА СОЛАРНИХ ПАНЕЛА – ЗНАЧАЈНА УШТЕДА ЗА СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

446

Градска развојна агенција Источног Сарајева (РАИС) завршила је реализацију пројекта „Сачувајмо енергију заједно“, чији је циљ увођење одрживог система употребе обновљивих извора енергије, кроз успостављање соларних система у четири средње школе на подручју града. Вриједност пројекта, имплементираног уз помоћ Амбасаде Републике Чешке у БиХ,  износи око 46.000 КМ.

Директор Градске развојне агенције Источно Сарајево Младенка Пандуревић рекла је за Градску радио-телевизију Источно Сарајево да је Градска развојна агенција једна од двије установе које су прошле на јавном позиву за пројекте енергетске ефикасности,  који је Амбасада Републике Чешке у БиХ расписала прошле године.

„На објектима средњих школа на подручју града инсталисани су соларни панели, односно, соларне електране, које производе електричну енергију из обновљивих извора. Имплементација овог пројекта почела је у марту ове године, а завршена је крајем октобра“, појаснила је Пандуревић.

Пандуревић је истакла да је, према стручним прорачунима, процијењено да ће школе уштедјети до 1.300 КМ годишње на рачунама за електричну енергију.

Према њеним ријечима,  то представља значајну уштеду за саме школе, чији се материјални трошкови финансирају из буџета Града Источно Сарајево, јер преостала средстава могу да убудуће буду усмјерена за нова улагања.

Током реализације пројекта „Сачувајмо енергију заједно“ урађена је анализа стања инфраструктуре у основним и срeдњим школама на подручју Источног Сарајева.

„Анализирано је стање објеката, у смислу када су изграђени, када су реновирани, коју врсту столарије имају, каква је кровна конструкција, које енергенте користе за загријавање, колике  губитке енергије имају, а све то нам представља добру основу за нове идеје и нове пројекте“, нагласила је Пандуревић.

Вриједност овог пројекта је око 46.000 КМ, од чега је Амбасада Републике Чешке у БиХ обезбиједила око 31.700 КМ, а Градска развоја агенција је у финансирање овог пројекта уложила око 14.900 КМ.