„УЛИЧНИ СВИРАЧ“ – МУЗИКА ОБОЈЕНА ХУМАНОШЋУ И ЉУБАВЉУ

911

Прича о “Уличном свирачу“ почела је сасвим случајно, када је група младих музичара из Источног Сарајева одлучила да помогне у једној хуманитарној акцији. Тада нису ни слутили да ће њихове активности временом доживјети велику подршку и одјек у јавности.

Идејни творац „Уличног свирача“, Лука Новосел, каже да је идеја настала захваљујући дугогодишњем раду и љубави према музици, те да је спојено „угодно с корисним“.

Прву хуманитарну свирку организовали су за Ицу Лавицу, када овај хуманитарни бенд и почиње да дјелује.

„Ако већ имаш идеју, онда излази да помогнеш дјетету“, рекао је Лука и, како наводи, без икаквог компромиса, питања, објавио је на друштвеним мрежама да ће свирати за Ивану.

Инспрација су му били улични свирачи, које можемо видјети у многим свјетским градовима, јер сматра да су често они већи умјетници него свјетски познате звијезде. „Код уличних свирача осјети се посебна емоција, љубав и дух који су заједно спојени у доброту којом одишу“, појашњава Новосел.

Иако немају званично формиран бенд, постоји стандардна екипа коју, осим Луке, чине сестре Милица и Маја Станишић, Дражен Видовић, Маријана Капуран, Милош Маловић, Срђан Шука и Александар Митровић.

„То је стандардна екипа, мада нам се колеге још увијек прикључују. Александар и ја смо професори музике, док су остале колеге у фази школовања или раде други посао, али су, свако у својој бранши, итекако квалитетни“, објашњава Лука и истиче да екипа окупљена око идеје „Уличног свирача“ представља здраву породицу, те да је поносан на њих.

Он скромно наводи да га је улична свирка научила да сваки дан буди захвалан Богу на здрављу и породици. Каже да су свирке често много захтјевне физички и емотивно, али да се сви чланови бенда труде да дају све од себе да акција буде успјешна.

„Највише бисмо вољели да су сви живи и здрави, да свирамо за нашу душу и  да има што мање потребе за хуманитарним акцијама, али смо спремни да својим скромним доприносом помогнемо сваки пут кад је потребно“, казује Новосел.

 „Било би ми драго да се сви наши музичари и људи који имају смисла за музику, удруже, да свирамо и пјевамо заједно,  и позивам све који имају везу са музиком, који имају жељу да помогну, да свирају са нама“, каже Лука.

Једна од идеја јесте да се љети на Тргу „Србија“ организују свирке, како би се у нашем граду пробудио музички дух и омогућила помоћ људима којима је то потребно.

 „Запазили су нас и туристи који долазе у наш град. Посјетиоци из иностранства који су одмор проводили у нашим крајевима су одушевљени и радо су се одазвали да помогну и донирају средства“, истиче Новосел и присјећа се како је на некој од посљедњих свирки дијете из Енглеске одушевљено пјевало с њима.

Лука каже да увијек објављују колико је новца сакупљено у акцијама, јер желе да оправдају сваки фенинг који су грађани од својих скромних примања издвојили.

Лука Новосел музиком се бави од четврте године и већ је тада, иако не потиче из музичке породице, знао своје животно опредјељење.

„Кад сам проходао, тражио сам од родитеља да ми купе хармонику“, кроз сјету говори Лука.

У Источном Сарајеву завршио је Школу за основно музичко образовање, средњу музичку школу и Академију, када се, како наводи,  професионално почео бавити музиком.

Како живот, обично, кроји неочекиване путеве, Лука путује у Грац и Беч, тамо примјећује студенте који свирају уличне свирке, како би обезбиједили средства за животне потребе, мензу и путовања. Тада је рекао себи да ће, чим заврши академију, изаћи на улицу, окупити екипу и пронаћи начин да анимира суграђане, односно, да их наведе да уз музику предахну од посла и свакодневнице.

Потиче из скромне породице, материјалне ствари му не значе много. Највише је, каже, захвалан својим родитељима који су много урадили како би му помогли да се школује и оствари успјех, због чега осјећа потребу да им на одговарајући начин узврати.

„Већ у средњој школи сам имао прилику да свирам, те да на тај начин зарадим себи за аутобуску карту, да бих родитељима бар мало олакшао“, присјећа се Новосел.

Током школовања сарађивао је са професионалцима са којима је одлазио на свирке, а изводили су углавном традиционалну, класичну, поп и рок музику, коју и данас највише свира.

Члан је музичког састава Катера, привремено је шеф оркестра КУД-а „Младост“, а тренутно је запослен у Културном Центру Источно Ново Сарајево.

/Град Источно Сарајево/