УСВОЈЕНА ОДЛУКА О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

359

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о извршењу градског буџета за претходну годину у износу 12.236.830 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је 2021. године регистрована негативна разлика у финансирању у износу од око 441.000 КМ, али да је та разлика саставни дио буџетског суфицита у узносу од 1.181.000 КМ. Појаснио је да ће негативна разлика бити покривена када позајмица предузећу за Директне инвестиције града Источно Сарајево – ДИГИС буде враћена у градски буџет.

Ћосић је додао да је буџет у 2021. години у потпуности стабилан, као и у првих пет мјесеци 2022. године, с тим што постоји проблем када је ријеч о приходу од комуналних такси који мора бити ријешен са Министарством финансија или кроз дјеловање Скупштине, путем приједлога градоначелника.

„Данас немамо неизмирених обавеза ни из 2021.године, ни из 2022. године“, нагласио је Ћосић и истакао да постоји повећан приход од ПДВ-а, приход од средстава за боравишну таксу, приход ватрогасне накнаде, те да је приход за грађевински материјал и земљиште у складу са предвиђеним планом, док постоји само проблем за наплатом комуналне таксе.

Градоначелник је рекао да су одборници исказали интересовање и информацију о водоснабдијевању и канализационој инфраструктури у Источном Сарајеву.

„Сједници су присуствовали директори комуналних предузећа „Водовод и канализација“А.Д. Источно Сарајево и Пале. Оба директора су нас информисала о тренутним активностима на пољу водоснабдијевања и одводње канализационих и отпадних вода. Директор „Водовода и канализације“ Источно Сарајево говорио је о томе да је у договору са руководством општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево и Трново о почетку радова на укључењу изворишта Грабски млин у водоводни систем у доњем дијелу града Источно Сарајево, тај пројекат ће се реализовати ове године“, рекао је градоначелник и нагласио да је Градска управа издвојила 200
000 КМ за подршку овом пројекту. Додаје да ће и са Владом Републике Српске бити вођени разговори о дијелу средстава који би Влада требало да издвоји, да ће се водити рачуна и о осталим аспектима водоводоснабдијевања на подручју града и да ће то бити у фокусу у наредном периоду.

Ћосић је нагласио да се ове године издваја 150 000 КМ за подршку комуналним предузећим за санације локалних депонија.

„Информација о безбједности на подручју града је објединила наше заједничке интересе да живимо у безбједном и сигурном граду, а одборници су једногласно са 27 гласова „за“, усвојили три закључка који се односе на повећање броја полицајаца у полицијским станицама у оквиру Полицијске управе Источно Сарајево.“, рекао је Ћосић и објаснио да се ради на подршци система проширењаа видео надзора у Источном Сарајеву са додатних 300 000 КМ, те да ће бити упућен и захтјев ка Мининстарству Унутрашњих послова да се пружи информација о рјешавању питања тешких убистава на подручју града Источно Сарајево.

Када је ријеч о информацији о стању на нашим путевима, како на локалним тако и на регионалним и магистралним договорено је да ће бити урађен преглед стања магистралних путева, те да ће бити понуђен као информација одборницима Скупштине, на основу које ће се захтијевати од Владе Републике Српске да најугроженије дионице града буду саниране, објаснио је градоначелник Ћосић.

Он је додао да ће се договарати о стратешким пројектима међу којима је најзначајнија изградња треће траке преко Романије, и правца Пала према Сокоцу.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево, Бранко Короман, изразио је задовољство јер је о већини тема разговарано конструктивно заједно са опозицијом, те да су донесена најбоља
рјешења.

„Разговарали смо о информацији о примарној здравственој заштити, била су два директора дома здравља, а град је са болницом ушао у партнерски однос како би помогао, и већ је на прошлом засиједању Град имао позитивне помаке у пословању од 620 000КМ.“, рекао је
Короман.

„Када је ријеч о информацији о стању у привреди на подручју града Источно Сарајево постоји повећан број привредних субјеката који предају своје завршне рачуне у АПИФ-у, рекао је Короман,
те додао да је број привредних субјеката повећан у 2021. години за 86, а у истом периоду су изгасила пословање“, објаснио је предсједник Скупштине.

„ У 2021. години имамо повећање укупног капитала за око 83, 86 милиона, имамо и узлазну путању у привредном развоју. Када је ријеч о коплетном извозу Републике Српске и покривеност увоза са извозом око 79%, Источно Сарајево учествује око 1,8 посто, са већином удјела у услужним дјелатностима, трговини и туризму, чему доприноси и присутност Јахорине на територији града“, објаснио је Короман, те нагласио да је циљ повећање процента учешћа прерађивачке индустрије.

Он је нагласио да Град нема неисплаћених обавеза те наставља даље нормално да функционише.

На сједници је разматрано о информацијама о примарној здравственој заштити на подручју града, водоснабдијевању и канализационој режи, безбједности и привреди, као и о информацији о реализацији Плана изградње и реконструкције регионалних, магистралних и локалних путева на подручју града Источно Сарајево у 2021. години.