УСВОЈЕНИ ИЗВЈЕШТАЈИ О РАДУ ПРЕДУЗЕЋА ЧИЈИ ЈЕ ОСНИВАЧ ГРАД

587

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су извјештаје о раду и финансијском пословању у прошлој години предузећа чији је оснивач град, као и план пословања за ову годину.

Усвојени су извјештаји о раду и финансијском пословању у прошлој години, те планови пословања за ову годину Аграрног фонда Источно Сарајево, Матичне библиотеке, Туристичке организације „Јахорина“, „Градске радио-телевизије“ Источно Сарајево, Градске развојне агенције.

На данашњој сједници одборници су усвојили и извјештај о утрошку финансијских средстава датих средњим школама у 2020. години и план утрошка за 2021. годину по буџету града Источно Сарајево.

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да је то око 500.000 КМ грант средстава, које сваке године град издваја за финансирање материјалних трошкова четири средње школе у којима се прошле године школовало 2.010 ученика.

Одборници су прихватили информацију о стању борачко-инвалидске заштите на подручју Источног Сарајева.

Вучетић је навео да је издвајано свако године 150.000 КМ за рад борачких организација на подручју града, и то за стимулације, субвенције и помоћи борцима, те 7.000 КМ за рад Регионалне борачке организације.

„Све чланице града издвајале су знатна средства за основна и допунска права бораца која су износила у прошлој години око 500.000 КМ, а град је активно радио на обиљежавању значајних датума из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата“, истакао је замјеник градоначелника.

Вучетић је навео да је у овој години планирано 50.000 КМ за споменик жртвама НАТО бомбардовања, као и одређена средства за „Капију града“, односно за њено идејно рјешење, у вриједности од 10.000 КМ.

Он је подсјетио да су активностима града Источно Сарајево и посланика са ове регије, а одлуком Владе Републике Српске, Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, те спомен-костурница на Врацама, постали од посебног историског значаја за Републику Српску.

Одборник СДС-а у Скупштини града Источно Сарајево Горан Шеховац захвалио је за средства за изградњу споменика за жртве НАТО бомбардовања.

„Грађани Источног Сарајева, а тадашњег Српског Сарајева заслужили су такав споменик“, истакао је Шеховац, те изразио задовољство што су издвојена средства за идејно рјешење „Капије града“, која ће повезивати општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа на локалитету шеталиште „Др Миодраг Лазић“.

Према његовим ријечима, ова капија ће имати више вриједности, а једна је да ће бити музејског карактера, јер је ту предвиђен музеј, посвећен свим сарајевским Србима који су изашли из Сарајева.

Одборници су усвојили и информацију о издатим еколошким дозволама на подручју града Источно Сарајево за протеклу годину, као и одлуку о измјенама и допунама Одлуке о комуналним накнадама и одлуку о измјенама и допунама Одлуке о комуналним таксама на подручју града.

На сједници су именовани чланови Управног одбора Градске развојне агенције Источно Сарајево.

Конститутивна сједница Скупштине града Источно Сарајево требало би да буде одржана око 15. априла.

/Срна/