УСВОЈЕН БУЏЕТ ЗА 2022. ГОДИНУ И РЕБАЛАНС БУЏЕТА ЗА ОВУ ГОДИНУ

634

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су буџет за наредну годину од 12.631.560 КМ и ребаланс буџета за ову годину у износу од 14.897.193 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић исказао је жаљење што приликом гласања за буџете није постигнуто скупштинско јединство, јер је 10 гласова било против.

Ћосић се нада да ће идућа година бити инвестициона година, те напоменуо да се тренутно ради на пројектима повезивања општина Пале и Источно Ново Сарајево тунелом, изградње треће саобраћајне траке преко Романије, панорамског лифта уз торањ на Требевићу као дио туристичке понуде, као и да су у току разговори о изградњи спалионице чиме би трајно било ријешено питање отпада у регији.

Ћосић је нагласио да им је обавеза за наредну годину да остваре буџет, што ће бити тешко јер град остаје без прихода од комуналних такси које су планиране око 1,6 милиона КМ.

Он је појаснио да се и град Источно Сарајево придружио мјерама Владе Републике Српске да се укине плаћање накнаде за комуналну таксу, као мјера олакшица привреди.

Ћосић је навео да је буџетом планирано 150.000 КМ за подршку комуналним предузећима, 250.000 КМ за рјешавање проблема водоснабдијевања у општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, да је више новца издвојени и за спорт и културу и да су се трудили да равномјерно распореде буџет и помогнемо све општине у саставу града.

На данашњој сједници усвојена је Студија о финансијском функционисању Болнице „Србија“, а буџетем за наредну годину је планирано 50.000 КМ за подршку ангажовању љекара специјалиста које ова медицинска установа нема и 30.000 КМ за суфинансирање специјализације младих доктора.

Предсједник Скупштине Бранко Короман истакао је да су уз Студију усвојили и закључке да у сарадњи са Медицинским факултетом Болница „Србија“ добије статус универзитетске болнице, да се са студијом упознају локалне заједнице у саставу града и да ће тај документ упутити Влади и ресорном министарству.

Продекан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Предраг Млинаревић и руководилац тима, који је израдио Студију о финансијском функционисању Болнице „Србија“, рекао је да треба направити један план у којем би дефицитарне специјалисте попунили путем ангажмана реномираних стручњака из регије гдје би се средствса обезбиједила партиципирањем града и општина.

Вршилац дужности директора Болнице „Србија“ Небојша Шешлија рекао је да ће на основу ове студије у наредних пет година да развијају болницу и поврате повјерење становника у њихову здравствену заштиту.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић рекао је да њихов клуб није подржао буџет за наредну годину јер је у њему планирано 1,6 милиона КМ од комуналних такси иако је Народна скупштина Српске је донијела одлуку о њиховом укидању, те да не вјерује да ће се остварити.

/Срна/