УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА У ИЗНОСУ 11.876.536 КМ

446

Одборници Скупштина града Источно Сарајево усвојили су данас ребаланс буџета града за ову годину у износу 11.876.536 КМ.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је ребаланс буџета финансијски оквир који би требало да буде реализован у наредних шест мјесеци, а да је њиме издвојено више средстава за спорт, културу и невладин сектор, као и функционисање Аграрног фонда Источног Сарајева.

„Треба поменути и 100.000 КМ које смо издвојили за финансирање Свјетског бициклистичког првенства које ће бити одржано у Источном Сарајеву, што представља учешће града, односно котизацију према организатору овог првенства“, истакао је Ћосић и додао да су одборници подржали и амандман Клуба СДС-а којим је предвиђено издвајање 25.000 КМ за пројекат Капије града.

Градоначелник је рекао да је ребелансом буџета, који је за око 500.000 КМ већи у односу на првобитни план, предвиђено и повећање прихода од комуналних накнада, а да би та средства требало да буду усмјерена према екстерним корисницима.

Ћосић је нагласио да није уважен амандман СДС-а којим су предвиђена средства за подршку здравственим радницима са подручја града.

„Разумијем да би тих 200 КМ колико би добили сви здравствени радници њима нешто значило, али укупан износ од 160.000 КМ нисмо у овом тренутку могли наћи. Надам да ћемо у наредном периоду успјети да на неки начин помогнемо, као што смо помагали и до сада са интервентним средствима за набавку медицинске опреме и суфинансирање специјализације љекара“, истакао је Ћосић.

Градоначелник Ћосић је рекао да у овај ребаланс буџета није уврштен репрограм кредитних средстава, али уколико се то успије урадити, остаће више средстава за инфраструктуру.

„Министарство финансија Републике Српске нас је обавијестило о јавном позиву за финансирање пројеката у свим општинама Српске у износу од 100.000 до милион КМ, па ћемо кандидовати пројекте из свих шест општина, за шта ћемо израдити комплетну пројектну документацију и обезбиједити одређену врсту партиципације“, истакао је Ћосић.

„Након одлуке Скупштине општине Трново, у тој општини требало би почети са изградњом спортског центра, у општини Источни Стари Град требало би да се гради јавна расвјета, у Сокоцу би требало да буде санирана централна саобраћајница кроз сам центар, али коначну одлуку о томе донијеће одборници са Сокоца. У општини Источно Ново Сарајево постоји приједлог за завршетак пројекта језера, а биће подржан и приједлог неког пројекта у општини Источна Илиџа“, нагласио је Ћосић.

Данас је усвојен закључак да су укњижбом станова у књигу уложених уговора од стране Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове створене претпоставке за приватизацију свих станова у власништву града. У закључку је наведено да је потребно до краја године покренути процедуре продаје/откупа осталих 13 станова који су сада у власништву града.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и одлуку о приступању изради стратегије развоја града Источно Сарајево за период 2021-2028. година.

На дневном реду данашњег засједања биле су и информације о стању у привреди, о стању примарне здравствене заштите и о стању безбједности.