УСПЈЕСИ УЧЕНИКА РЕЗУЛТАТ 30 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА ОСНОВНЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

679

Школа за основно музичко образовање у Источном Сарајеву ове године прославља 30 година постојања и рада. Основана је у ратним годинама, у тадашњој Српској општини Илиџа, а данас егзистира на подручју општине Источно Ново Сарајево, са подручним одјељењем на Палама. Ова школа, током три деценије постојања, изњедрила је бројне музичке таленте, а ученици и њихови наставници могу се похвалити значајним резултатима које остварују на републичким и међународним такмичењима.

Школу тренутно похађа 417 ученика на шест смјерова – клавир, гитара, виолина, флаута, хармоника и соло пјевање, а упис нових ученика трајаће од 1. до 15. јуна.

„Тренутно је у школи запослено 40 радника, од којих су 29 наставници, док подручно одјељење на Палама броји 140 ученика и осам наставника“, објашњава директор ове школе, Мирјана Учур.

Дјеца стичу право на упис у трећем разреду редовне основне школе, када могу да похађају припремни разред. Tоком припремног разреда, дјеца уче прве музичке кораке, ноте, пјесмице, развијају свијест о музици и навикавају се на нову околину.

„Након припремне наставе, дјеца морају да положе пријемни испит и тада се опредјељују за инструмент који ће да свирају током даљег школовања“, каже Учур и додаје да дјеца до тада, углавном, искажу афинитете према одређеним инструментима.

Она додаје да је подршка родитеља неопходна, како у овом периоду, тако и касније, када дјеца добијају већи број предмета и стичу обавезу да се озбиљније посвете музичком образовању.

„Ријеч је о малој дјеци која су подложна утицајима друштва и околине, те је управо тада, подршка родитеља кључна, како би дјеца даље наставила да се баве музиком и успјела да ускладе обавезе које имају и у редовној основној школи“, наглашава Мирјана.

Учур истиче да је неопходно да родитељи озбиљно схвате обавезе које њихова дјеца имају, те да је основна школа темељ музичког образовања.

Како каже, школа је под окриљем Министарства просвјете и културе Републике Српске и похађањем ове школе ученици стичу квалитетно основно музичко знање. Она додаје да им основно музичко образовање помаже и да се суоче са тремом коју имају пред наступе, те на тај начин постану спремнији за даље музичко образовање.

Директорица је, како каже, имала идеју о оснивању малог хора на подручју нашег града, чији би носилац била Школа за основно музичко образовање Источно Ново Сарајево.

„Идеја је била да чланови хора буду ученици свих основних школа са подручја Источног Сарајева. Музика се, као и свака умјетност, гаји од мали ногу, а хор је веома значајан, јер музичару даје посебан осјећај испуњености на позорници“, каже Учур.

Она је додала да, осим са Културним центром Источно Ново Сарајево, школа сарађује и са другим школама из региона, те да су тренутно дио пројекта који је организовала Основна музичка школа у Прилепу у Сјеверној Македонији.

„Позвани смо да будемо један од три члана пројекта који је покренула школа у Прилепу, а осим нас, учесник је и музичка школа Даворин Јенко из Београда“, истиче Мирјана и додаје да су  циљеви пројекта међусобне посјете, огледни часови, размјене искустава и могући заједнички наступи у будућности.

Наставница Јована Бојанић, корепетитор у музичкој школи, има задатак да прати соло извођаче, те да пружи подршку ученицима приликом наступа.

„Настојим да се емотивно приближим дјечици, да са њима остварим однос који се темељи на повјерењу, како би и њихов наступ био што успјешнији. Сматрам да је моја одговорност велика, покушавам да им будем искрена подршка и да уљепшам њихов наступ“, каже Јована.

На Републичком такмичењу музичких школа, одржаном недавно у Бањој Луци, била је подршка за седморо такмичара, а истиче да су за успјех који су постигли заслужни предан рад и квалитетне пробе.

„Квалитетно смо организовали период прије такмичења, имали смо бројне активности у школи и ван ње. Договорили смо, у међувремену, сарадњу са средњом музичком школом и музичком академијом, организовали групне часове солфеђа, на којима су се ученици припремали у врло опуштеној атмосфери и учинили смо све да исход овог републичког такмичења буде успјешан“, наглашава Јована.

Тијана Арнаутовић Павловић, наставник виолине, објашњава да се током година заинтересованост за виолину повећала, те да је формирана још по  једна класа виолине у Источном Новом Сарајеву и у подручном одјељењу на Палама.

Она истиче да су њени ђаци, на недавно одржаном такмичењу у Бањој Луци, однијели бројне награде и постигли врло запажене резултате, освојивши двије прве награде из виолине, прву награду из соло пјевања, двије друге награде из флауте и трећу награду из соло пјевања.

Професор виолине додаје да се ученици тренутно припремају за Гварнери фест, такмичење које ће у идућем мјесецу бити одржано у Крупњу у Србији.

Арнаутовић Павловић је позвала грађане да својим присуством на концертима подрже ученике ове школе, јер је, како истиче, управо публика кључна током наступа, те да музичарима на позорници даје посебан елан.   

Анђела Говедарица Лучић, ученица првог разреда средње школе, похађа соло пјевање, а од раног дјетињства гаји љубав према музици. Недавно завршено републичко такмичење представља њен први већи јавни наступ.

„Веома сам задовољна резултатом, трећим мјестом, с обзиром на то да је ово прво такмичење на којем сам учествовала, те да пјевам тек годину дана. Било је то прелијепо искуство које бих радо поновила“, каже Анђела.

Анђелина наставница, Маја Глухић, у класи има шест ученица, од којих су двије учествовале на такмичењу у Бањој Луци. Осим Анђеле, школу је представљала и Теодора Зекић, која је освојила прву награду.

„Заинтересовани ученици могу да, тек од осмог разреда основне школе, упишу први разред музичке школе на одјсеку за соло пјевање. Могу можда да буду и нешто старији, али не могу да се прије тог узраста школују на овом одсјеку, због развоја гласовног апарата и неопходне зрелости“, појашњава наставница Маја.

Стефан Варагић, талентовани дјечак, потиче из музичке породице и веома рано је показао склоност ка музици. Свира виолину, похађа пети разред основне школе и други разред музичке школе. Већ се може похвалити освојеним првим мјестом на републичком такмичењу.

„На републичком такмичењу у Бањој Луци освојио сам прву награду. Није било тешко.На почетку наступа сам био опуштенији, нисам имао трему, али сам је касније мало осјетио“, каже скромно Стефан и додаје да ће и његов брат ускоро кренути татиним и његовим стопама и уписати музичку школу.

Деветогодишњи Вук Ноа Савић свира гитару, похађа први разред музичке школе и четврти разред основне школе. До сада је учествовао на републичком и међународном такмичењу, гдје је освојио друго мјесто.

„Препоручујем свима који воле музику и желе да са баве музиком, да упишу музичку школу. Нека свирају било који инструмент, сваки је на свој начин лијеп, а овдје могу да стекну и много нових пријатеља“, поручује Вук.

На Републичком такмичењу музичких школа, одржаном недавно у Бањој Луци, ову школу представљало је 25 ученика, у дисциплинама клавир, клавирски дуо, гитара, виолина, флаута и соло-пјевање. Освојили су седам првих, 11 других и пет трећих награда у различитим категоријама. Специјалну награду за гитару на овом такмичењу освојио је Огњен Мојовић, у класи професора Слободана Пандуревића.

Огњен Мојовић освојио је прву награду, лауреат, и на 17. Војводина гитар фесту у Новом Саду, одржаном 12. априла.

На 7. Интернационалном фестивалу „Примавера“ у Бијељини, одржаном од 30. марта до 2. априла, ученици ове школе остварили су значајан успјех и однијели побједе у дисциплинама у којима су наступали.