УЧЕНИЦИ ГЕНЕРАЦИЈЕ, ПОНОС ИСТОЧНОГ САРАЈЕВА – СОЊА ЕЛЕК: ГАЈИМ ЉУБАВ ПРЕМА МАТЕМАТИЦИ, АЛИ ЊЕГУЈЕМ СРПСКИ ЈЕЗИК

415

Ученицом генерације Средњошколског центра „Пале“ проглашена је Соња Елек, талентована дјевојка која је изузетно запажене школске успјехе биљежила још од основне школе. Била је носилац Вукове дипломе у Основној школи „Србија“, након које је уписала Гимназију општег смјера у Палама, гдје је, такође, наставила са бриљантним резултатима.

Oсим завидног успјеха и највиших оцјена из обавезних предмета, Соња је проналазила довољно времена да се посвети ваннаставним активностима. Била је члан секције из хемије, матматике, демократије и људских права.

Соња још из основне школе његује љубав и склоности ка математици, и како каже, посљедично ће да настави у том правцу и упише Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву, смјер Рачунарство и информатика.

Додатно се образовала и кроз курсеве програмирања и наглашава да је успјела да се упозна и савлада вјештине HTML-a, CSS-a, JavaScript-a i Bootstrap-a.

Соња објашњава да, иако има посебне осјећаје ка природним наукама, изузетно воли и цијени језике, а посебно српски језик и књижевност.

Читање и поезија јој представљају одмор, упознавање са новим и непознатим, али и поглед у један другачији живот и свијет, из ког може да извуче добре поуке и искористи их у будућности на најбољи начин.

Истиче да је учествовала на такмичењима и остваривала одличне резултате те да јој то није представљало обавезу, већ уживање и да јој је омогућило да стекне и сачува лијепе успомене и упозна много пријатеља.

На школском такмичењу „Spelling bee“ освојила је треће мјесто, на регионалном такмичењу из српског језика остварила је шесто мјесто, те на групном такмичењу из Демократије и људских права треће мјесто.

Да је Соња врло свјесна важности очувања и његе српског језика и писма, показује тиме што је била учесник манифестације „Дани књиге“, у радионици о теми „Најчешће правописне грешке“, а награђивана је као један од три највјернија читаоца школске библиотеке.

Поводом Дана матерњег језика, презентовала је „Говори српски да те цео свет разуме“, те истиче да је била један од кустоса на изложби „Култура сећања- Ко не памти изнова преживљава“.

Радо се присјећа школских дана и успомена, али наглашава да је свјесна важности даљег напредовања и развијања како у личном, тако и у професионалном смислу, а као једну од најљепших успомена спомиње скорашње путовање у Требиње на смотру стваралаштва ученика о теми „Култура сјећања и памћења“.

Како наводи, изузетно цијени што је имала могућност да се, осим самог дружења, додатно образује и сазна о историји страдања нашег народа у Другом свјетском рату.

Соња Елек, скромна и пристојна дјевојка, изузетно самосвјесна и амбициозна, поред свих квалитета, великог труда, рада и жеље за напретком, не може, а да не постигне изузетне и запажене резултате и у будућем развоју, те допринесе друштву у ком ради и дјелује.