У ЗАВРШНОЈ ФАЗИ ИЗГРАДЊА 117 СТАНОВА ЗА 500 ИЗБЈЕГЛИХ ЛИЦА

533

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је да је на подручју града у завршној фази изградња 117 станова за избјегла и расељена лица, чиме ће кров над главом трајно обезбиједити око 500 људи.

Ћосић је, након састанка са вршиоцем дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љубом Нинковићем, рекао новинарима рекао да је на Сокоцу у току изградња 64 стана, на Палама једна зграда са 15 станова и двије куће, те 38 станова у Источном Новом Сарајеву, од чега једна зграда са 23 стана и друга са 15 стамбених јединица.

„Све ово радимо у сарадњи са Владом Републике Српске. Општине су Секретаријату изашле у сусрет тако што су обезбиједиле земљиште за изградњу, као и све неопходне прикључке и обавезале се да ће урадити околно уређење око стамбених јединица“, нагласио је Ћосић.

Он је навео да је са Нинковићем данас посјетио локалитет на којем се граде двије стамбене зграде за избјегла и расељена лица, захваливши за подршку недлежним институцијама Српске, не само за станове који су тренутно у изградњи, већ и за све раније реализоване пројекте.

Према његовим ријечима, Градска управа ће заједно са општинама прикупити податке о будућим потребама и евентуално неким неријешеним питањима, односно породицама које сада нису на списку, те о свему обавијестити Секретаријат и евентуално кандидовати неке нове пројекте за изградњу додатних станова.

„Вјерујем да ће након ове изградње таквих случајева остати веома мало“, нагласио је Ћосић.

Он је за ову и наредну годину најавио подршку надлежних институција за ситне радове на санирању постојећих стамбених јединица, као и за планирану изградњу нових цркава на подручју града.

Нинковић је рекао да би зграда са 15 станова, која се гради у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у вриједности од око 880.000 КМ, требало да буде завршена и корисници усељени у мају наредне године.

„Друга зграда са 23 стана из Програма колективног збрињавања и затварања колективних центара по Српској требало би да буде завршена у наредна три мјесеца, након чега ћемо приступити избору корисника који ће бити усељени“, указао је Нинковић.

Он је захвалио за сарадњу Ћосићу и Градској управи, без чије би подршке и улагања кроз заједнички уговор о контрибуцији овај проблем тешко могао бити ријешен.

/Срна/