У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ ПОЧЕЛА КАМПАЊА “ЛАКО ЈЕ ПОЈАС ВЕЗАТИ”

659

У Источном Сарајеву данас је почела кампања “Лако је појас везати” чији је циљ утицај на промјену ставова и понашања према употреби безбједносног појаса, а наредних дана биће настављена широм Републике Српске.

У оквиру кампање су на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву организоване активности на симулатору превртања возила и на стрмој равни, како би се приказао значај везивања безбједносног појаса.

Представник Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милан Тешић истакао је да заједно са Министарством саобраћаја и веза, Министарством унутрашњих послова, Ауто-мото савезом и јединицама локалне самуправе већ традиционално спроводе кампању која се односи на побољшање ставова и понашања о употреби безбједносног појаса на нивоу Републике Српске.

Тешић је истакао да људи немају навику да везују сигурносни појас и истраживања показују да је у Републици Српској направљен значајан помак када је ријеч о везивању појаса и он се сада креће око 70 одсто, што није довољно, јер се тај проценат у развијеним земљама креће изнад 95 одсто.

Он је истакао да је проценат употребе појаса на задњем сједишту на ниском нивоу и креће се од 25 до 35 одсто.

“Појас има своју пуну функцију заједно са заштитним јастуцима”, истакао је Тешић и додао да ваздушни јастук без појаса нема никакву функцију, већ може да зада теже тјелесне повреде уколико дође до саобраћајне незгоде.

Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске Ранко Бабић истакао је да је 2000. године свега 1,7 одсто грађана Републике Српске користило сигурносни појас и захваљујући свим активностима којима су касније кренули тај проценат је повећан на 70 одсто.

“То је показатељ да треба много времена, труда и рада на превентиви, јер се тај проценат повећао готово 50 пута”, рекао је Бабић и додао да ради дочаравања како то изгледа Ауто-мото савез има симулаторе косе равни који показују који је то ударац при брзини од 10 до 14 километара, а онда се може замислити како је при већим брзинама.

Он је истакао да је Агенција за безбједност саобраћаја направила симулатор који симулира превртање возила и како то изгледа када дође до тога при малим брзинама, а све са једном жељом да људи виде како то изгледа и да се користи појас.

Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Драган Станимировић истакао је да Влада Српске активно учествује у свим активностима које имају за циљ повећање безбједности свих учесника у саобраћају.

Станимировић је истакао да је циљ ове кампање промјена ставова и понашања учесника у саобраћају при употреби безбједносног појаса као једног од најефикаснијих елемената пасивне безбједности у саобраћају.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, након што је пробао симулатор за превртање возила и на стрмој равни, истакао је да није пријатно иако се зна да је само симулација и онда се, како је рекао, повлачи паралела шта би било да се деси у стварном животу.

Ћосић је нагласио да је на подручју града битна безбједност свих учесника у саобраћају и да се на овај начин скрене пажња на важност ове теме, јер према подацима Полицијске управе Источно Сарајево на улазу у Пале је за четири мјесеца ове године забиљежен пролазак 1.400.000 возила, што говори колика је фреквенција саобраћаја на подручју града, а да за само пет до шест сати на саобраћајници према Источној Илиџи има око 8.000 пролаза возила.

Он је нагласио да ће град Источно Сарајево у овој години покренути активности на изради стратегије саобраћаја на подручју града, основати Савез за безбједност саобраћаја.

Ћосић се нада да ће уз помоћ Владе и “Путева Републике Српске” у наредном периоду бити реализовани кључни пројекти који подржавају развој путне мреже на подручју града.

“Најбитније је да у овој години извршимо потпуну реконструкцију пута са Пала према Јахорини, да обезбиједимо средства за реконструкцију пута преко Требевића, а надам се да ће бити завршена пројектна документација за трећу траку преко Романије, као и за кружни ток у Источном Новом Сарајеву и два кржна тока на Палама”, рекао је Ћосић.

Он је истакао да је стратешки пројекат за град тунел који би спајао Пале и Источно Ново Сарајево кроз Требевић и он ће бити у стратегији развоја града.

/Срна/