У ЛЕДИЋИМА СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЖРТВАМА СВИРЕПОГ ЗЛОЧИНА

451

У Ледићима, у федералној општини Трново, данас је служен парастос за 24 српска цивила, жртве свирепог злочина који су прије 29 година починили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос код спомен-обиљежја служио је парох трновачки Његослав Јелисић, уз саслужење још два свештеника, а потом су положени вијенци.

Вијенце су положиле породице страдалих, министар за избјегла и расељена лица у Савјету министара Милош Лучић, делегација града Источно Сарајево, те организације проистекле из протеклог рата са овог подручја, те представници Црвеног крста Републике Српске и Института за нестала лица БиХ.

Обраћајући се окупљенима отац Јелисић је рекао да се данас многи питају како неко може да убије дијете од 18 мјесеци или убије старе људе.

„То може онај ко нема срца и Бога у себи. Зликовци ће вјероватно избјећи земаљску правди, али ће их сигурно стићи Божија правда“, истакао је јереј Јелисић.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново у Републици Српској Горан Тимотија рекао је да убијени Ледићани и послије 29 година немају мира јер су одговорни првостепеном пресудом ослобођени.

„На нама је да се надамо да ће кривци бити осуђени и да никада не заборавимо наше невине жртве“, рекао је Тимотија.

У Ледићима је прије 29 година почињен стравичан злочина над мјештанима села Ледићи међу којима је убијено и дијете од годину и по.

Злочин су 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили припадници тзв. Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу убијено је 10 чланова породице Васић, цијела породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милан Тешановић који је имао само 18 мјесеци, а којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Село је опљачкано, спаљено и разорено, да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

/Срна/