ФОРМИРАН РЕГИОНАЛНИ САВЈЕТ ЗА ОБРАЗОВАЊЕ

531

У Источном Сарајеву данас je формиран Регионални савјет за образовање који, осим општина Источног Сарајева, обухвата општине Рудо, Фоча, Вишеград, Калиновик, Рогатица и Чајниче. За предсједника Савјета изабрана је в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Градске управе Источно Сарајево Љиљана Лиздек,а за потпредсједнике директор Средњошколског центра Фоча Крсто Ивановић и предсједница Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије Бранка Ковачевић.

Секретар Савјета је Винка Берјан, а администратор Александра Берјан.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, који је предсједавао конститутивној сједници, рекао је да је врло битно направити спрегу између образовних профила који излазе из средњих школа и кадра који је потребан послодавцима.

„Задатак Савјета је да мапира и дефинише дефицитарна занимања, да путем анкете код послодаваца утврди која занимања су им потребна“, рекао је Короман и додао да је у Републици Српској овај поступак покренут 2019. године и већ има 106 дефицитарних занимања за којима послодавци имају потребу.

Директор Средњошколског центра „Источна Илиџа“, и представница Актива директора средњих школа Сарајевско-романијске регије , Бранка Ковачевић, рекла је да су средње школе из ове регије у партнерској вези са привредним субјектима и Заводом за запошљавање, као и Привредном комором Републике Српске.

„Ово је позитиван корак, јер ће Регионални савјет за образовање бити тијело  које координише рад свих актера“, рекла је Ковачевић, те нагласила да је циљ промоција уписне политике и успостављање боље сарадње између средњих школа, Завода за запошљавање Републике Српске и привредних субјеката.

Данашњем, конститутивном, састанку су, осим представника општина града Источно Сарајево, присуствовали представници општина Рудо, Фоча, Хан Пијесак, Калиновик, Рогатица и Чајниче и директори средњих школа са овог подручја.

Циљ формирања Регионалног савјета за образовање јесте усклађивање образовања са тржиштем рада, а нарочит утицај очекује се у домену подршке креирању и спровођењу уписне политике у средњим стручним школама.

Сврха формирања Регионалног Савјета за образовање, како досадашњи консултативни састанци показују, јесте првенствено потреба за јачањем сарадње између свих актера заинтересованих за локални економски развој, као и обавеза побољшања рада образовног система.

Регионални савјет за образовање формиран је на иницијативу Министарства просвјете и културе Републике Српске и Уније удружења послодаваца Републике Српске.